Здраве на растенията

Начало

ТАТЯНА ВЕЛИЧКОВА: Информация относно: Неприятеля Eutetranychus banksi (Тексаски цитрусов акар), включен в списъка за предупреждения на Европейската и средиземноморска организация за растителна защита

Европейската и средиземноморска организация за растителна защита (European plant protection organization - EPPO), през април 2024 г., е включила в списъка си за предупреждения (EPPO Alert List)[1] нов неприятел - Eutetranychus banksi (Тексаски цитрусов акар). Извън естественият си ареал на разпространение (Северна, Централна и Южна Америка) неприятелят се е разпространил и в региона на EPPO - Иберийския полуостров (Португалия и Испания). Eutetranychus banksi е полифаг, който в Европа нанася щети основно по видовете от род Citrus (цитрус).

 

  

Фиг.1. Възрастен индивид Eutetranychus banksi  и яйца

Eutetranychus banksi (McGregor) (Фигура 1.), с тривиално име - Тексаски цитрусов акар, принадлежи към клас Arachnida (паякообразни), семейство Tetranychidae (тетранихови акари).

Неприятелят се среща и под следните синоними: Anychus banksi McGregor, Anychus rusti (McGregor), Anychus verganii Blanchard, Tetranychus banksi McGregor.

 

 

Този тетранихов акар е включен в списъка за предупреждения на EPPO, тъй като присъства в Европа (Португалия 1999 г. и Испания 2001 г.) и нанася повреди по видовете от род Citrus (цитрус). През последните години, нанесените щети от него стават все по значими и Eutetranychus banksi се превръща в преобладаващия (най-често срещания), с висока плътност, тетранихов акар по насажденията от цитрусови култури.

Целият материал можете да прочетете ТУК

 

[1] EPPO Alert List, сам по себе си не е списък на вредители, препоръчани за регулиране като карантинни вредители и не представлява препоръка за фитосанитарни разпоредби.