Анализ на данните от информационната система на ЕС за обявяване на някои особено опасни болести по животните (ADNS)

Начало

д-р Бранимир Канакидис: Данни от информационната система на ЕС за обявяване на някои особено опасни болести по животните (ADNS) за периода 03.04-10.04.2020 г.

 

Епизоотична обстановка в България, съседни страни и ЕС

 

През периода 03.04-10.04.2020 г, по данни от информационната система на ЕС за обявяване на някои особено опасни болести по животните (ADNS) са регистрирани следните заболявания: африканска чума по домашните свине (A.S.F.) в Полша и Румъния; африканска чума по дивите свине (A.S.F.W.B.) в Естония, Унгария, Полша, Литва, Румъния, Словакия, Сърбия и Молдова; високо патогенна птича инфлуенца по домашните птици (H.P.A.I.) в Унгария; инфекциозна хематопоетична некроза (I.H.N.) в Германия; инфекциозна анемия по сьомгата (I.S.A.) в Норвегия; заразна хеморагична септицемия (V.H.S.) в Белгия; бяс (RABIES) в Молдова и туберкулоза по говедата (B.TB) във Франция.

За този период България не е докладвали никакви заболявания. Румъния е докладвала 6 първични огнища на африканска чума по домашните свине и 11 първични огнища на африканска чума по дивите свине. Сърбия е докладвала 1 първично огнище на африканска чума по дивите свине. В страните от Централна Европа епизоотичната обстановка е сложна. В Унгария са докладвани 165 вторични огнища на африканска чума по дивите свине и 28 вторични огнища на високо патогенна инфлуенца по домашните птици. В Полша картината е подобна, докладвани са 1 първично огнище на африканска чума по домашните свине и 130 първични огнища на африканска чума по дивите свине. Интересна е появата на заразна хеморагична септицемия в Белгия, където е докладвано 1 първично огнище. На последно място във Франция туберкулоза по говедата са докладвани 8 първични огнища.

Целият материал можете да прочетете ТУК: