Анализ на данните от информационната система на ЕС за обявяване на някои особено опасни болести по животните (ADNS)

Начало

д-р Бранимир Канакидис: Данни от информационната система на ЕС за обявяване на някои особено опасни болести по животните (ADNS) за периода 08.05-15.05.2020г.

 

Епизоотична обстановка в България, съседни страни и ЕСПрез периода 08.05-15.05.2020 г, по данни от информационната система на ЕС за обявяване на някои особено опасни болести по животните (ADNS) са регистрирани следните заболявания: африканска чума по домашните свине (A.S.F.) в Румъния; африканска чума по дивите свине (A.S.F.W.B.) в Естония, Унгария, Полша, България, Латвия, Литва, Румъния и Словакия; нюкясълска болест (N.D.) в Република Северна Македония; високо патогенна птича инфлуенца по домашните птици (H.P.A.I.) в Унгария; инфекциозна хематопоетична некроза (I.H.N.) в Германия; инфекциозна анемия по сьомгата (I.S.A.) в Норвегия; инфекциозна анемия по конете (E.I.A.) в България; кои херпесвирусна инфекция (K.H.V.) в Германия; туберкулоза по говедата (B.TB) в Полша и ензоотична левкоза по говедата (E.B.L.) в Полша.

България е докладвала 10 вторични огнища на африканска чума по дивите свине и 1 първично огнище на инфекциозна анемия по конете, което е сравнително новo заболяване за нашата страна. Румъния е докладвала 9 първични и 1 вторично огнище на африканска чума по домашните свине и 14 първични огнища на африканска чума по дивите свине. В Република Северна Македония е докладвано 1 първично огнище на Нюкясълска болест. В Унгария положението продължава да е сложно, докладвани са 118 вторични огнища на африканска чума по дивите свине и 10 вторични огнища на високо патогенна птича инфлуенца по домашните птици. В Полша ситуацията е подобна, докладвани са 85 първични огнища на африканска чума по дивите свине, както и поява на 2 нови заболявания: туберкулоза по говедата с 1 първично огнище ензоотична левкоза по говедата с 3 първични огнища.

Целият материал можете да прочетете ТУК: