Анализ на данните от информационната система на ЕС за обявяване на някои особено опасни болести по животните (ADNS)

Начало

д-р Бранимир Канакидис: Данни от информационната система на ЕС за обявяване на някои особено опасни болести по животните (ADNS) за периода 29.05-05.06.2020г.

 

Епизоотична обстановка в България, съседни страни и ЕСПрез периода 29.05-05.06.2020 г, по данни от информационната система на ЕС за обявяване на някои особено опасни болести по животните (ADNS) са регистрирани следните заболявания: син език (B.T.) в Италия (Type/Subtype:04); африканска чума по домашните свине (A.S.F.) в Румъния и Украйна; африканска чума по дивите свине (A.S.F.W.B.) в Унгария, Полша, България, Латвия, Литва, Румъния и Словакия; високо патогенна птича инфлуенца по домашните птици (H.P.A.I.) в Унгария; инфекциозна анемия по сьомгата (I.S.A.) в Норвегия; инфекциозна анемия по конете (E.I.A.) в Германия и Румъния; кои херпесвирусна инфекция (K.H.V.) в Хърватия; бяс (RABIES) в Босна и Херцеговина и Молдова; туберкулоза по говедата (B.TB) във Франция и ензоотична левкоза по говедата (E.B.L.) в Полша.

България е докладвала 2 вторични огнища на африканска чума по дивите свине. Румъния е докладвала 7 първични и 1 вторично огнище на африканска чума по домашните свине, също така 13 първични огнища на африканска чума по дивите свине и 2 първични огнища на инфекциозна анемия по конете. В Унгария обстановката продължава да е сложна, докладвани са 99 вторични огнища на африканска чума по дивите свине и 1 първично огнище на високо патогенна птича инфлуенца по домашните птици. В Полша ситуацията е следната: докладвани са 53 първични огнища на африканска чума по дивите свине и 2 първични огнища на ензоотична левкоза по говедата.

Целият материал можете да прочетете ТУК: