Здраве на животните и хуманно отношение към тях

Начало

д-р Мадлен Василева: „ВНИМАНИЕ – ИЗКУСТВЕНО МЕСО! Отглежданите в лаборатории меса може да променят хранителната индустрия завинаги“

 

НАУЧЕН ОБЗОР

 

На годишното събрание през 2020 г. на Еврогрупата за животни в Брюксел петима членове на Европейския парламент (ЕП) споделиха най-важните приоритети, които са си поставили по отношение подобряване благосъстоянието на животните. Всички те се обединяват около позицията, че са необходими нови и усъвършенствани законодателни мерки за подобряване на кризата в хуманното отношение към животните в Европейския съюз (ЕС).

По време на тази среща поканени лектори дадоха на аудиторията храна за размисъл с презентации за разработването и използването на лабораторно (клетъчно) месо за храна на хората, като нов алтернативен източник на протеини. Лекторите подчертаха, че производството на месо от клетъчни култури ще изисква 99% по-малко земеползване от конвенционалното месо и няма да се умъртвяват толкова животни, т.е. ползите за хуманното отношение към животните ще са големи.

Много организации за защита на животните прегръщат горещо тази нова инициатива, смятайки че така ще се намали страданието на животните.

Дали това обаче е точно така?

Нека разгледаме тези въпроси, както и потенциалните плюсове и минуси от използването на изкуственото месо.

Какво означава култивирано месо? Има ли същия вкус? С какво е различно от обикновеното месо?
Клетъчното месо е алтернатива на месото от живи животни, като се произвежда на базата на отглеждани in vitro клетъчни култури от животински клетки. Това може да са клетки от говеда, пилета, риба, скариди или друг животински вид, произведени в лаборатория.
Освен клетъчно месо се използват и много други термини – култивирано месо, фалшиво месо, изкуствено месо, синтетично месо, месо от епруветка, месо без месо, месо без клане/месо без жертви, „безплътно“ месо, in vitro месо, лабораторно месо/отглеждано в лаборатория месо, месо от клетки/клетъчно месо, „чисто месо“, дори Франкенщайн месо и научнофантастично месо . „Чисто месо“ е алтернативен термин, който се предпочита от някои журналисти, защитници и организации, които подкрепят технологията. Някои компании дори го наричат „новото природно/естествено“.

Как се произвежда лабораторно месо?

Традиционно получаването на месо означава развъждане и отглеждане на животни, изпращането им за клане и след това опаковане на месото за продажба.

Целият материал можете да прочетете ТУК