Новини

Начало

На 30.12.2018 г. ни напусна проф. д-р Бойко Ликов

 

Проф. д-р Бойко Ликов - един прекрасен, благороден човек, смел пионер в професията си, новатор, държащ факела на знанието високо, да се вижда от всички. Мил и благ, той беше стожер за нас! Учил ни е и ни е водил в професията и ни е подкрепял в живота, така фино, така меко, с такава грижа и обич.

Д-р Ликов посвети 44 години от живота си на ветеринарната медицина, наука и практика с акцент върху контрола и профилактиката на заразните заболявания и зоонозите, които изучаваше с интерес, отдаденост и непрестанно желание за трупане на още и още нови знания.

Освен работата му като дългогодишен научен работник и като директор на дирекция „Здравеопазване“ в Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС), наред с всички други негови заслуги, д-р Ликов винаги е обичал креативните предизвикателства и като новатор създаде за първи път в историята на ветеринарната служба дирекция „Евроинтеграция“ в НВМС, която оглавяваше в периода  1997 – 2011 г. Огромен е неговият принос в предприсъединителния период на ветеринарната служба и за членството на България в ЕС и след това като ръководител, отговарящ за транспониране на европейското ветеринарно законодателство в националното.

По-късно д-р Ликов работи по концепцията за единно звено за безопасността на храните и допринесе за създаването на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) и Център за оценка на риска (ЦОР), a малко след това отново се впусна в напълно нова дейност и направление във ветеринарната сфера – оценката на риска по хранителната верига, като оглави Центъра за оценка на риска по хранителната верига и беше негов директор от създаването му през 2011 г. до 05.11.2018 г.

Ако беше останал с нас, днес 03-ти януари 2019г,. д-р Ликов щеше да празнува своя 69-ти рожден ден…

Мир на праха му, спокойствие на духа му, светлина на душата му.

Мир и светлина винаги да свети върху душата му и да бъде във вечна хармония, радост и красота.

 

Поклон!

От колегите от Центъра за оценка на риска по хранителната верига