Здраве на растенията

Начало

Николай Спасов: Категоризация на вредителя Amyelois transitella

 

Експертната група по здраве на растенията на Европейския орган по безопасност на храните (EFSA) е извършила категоризация на вредителя Amyelois transitella (Lepidoptera: Pyralidae) за територията на Европейския Съюз (ЕС). A. transitella е полифаг, който се храни с различни плодове и ядки, принадлежащи към 15 ботанически семейства. Гостоприемниците включват: цитруси (Citrus spp.) орех (Juglans regia), шамфъстък (Pistacia vera), род слива (Prunus spp.), грозде (Vitis vinifera) и други култури, отглеждани в ЕС.

A. transitella се среща в Северна, Централна и Южна Америка в различни климатични зони, някои от които се срещат и в ЕС. За първи път видът е описан в Мексико през 1915 г., по-късно е открит в Аризона върху портокали. Въведен в Калифорния през 40-те години на миналия век, той се превръща в сериозен вредител по орехи, бадеми, шамфъстък и смокини.

Регистриран е още в Коста Рика, Куба, Гватемала, Панама, Бразилия, Колумбия, Аржентина и Перу.

Вредителят се счита за отсъстващ в ЕС с несигурност, поради прихващания в Италия, Австрия и Германия.

Възрастните A. transitella са малки и сиви, с размери приблизително 9–10 mm от главата до върха на корема с размах на крилата 19–20 mm. Предните крила са предимно сребристосиви, маркирани с неправилни черни шарки. Задните крила са еднакви бели до тъмно сиви с някои потъмняващи ръба на крилото и вените.

Яйцата са малки (0,5–1,0 мм), дорзовентрално сплескани, мрежести и с овална форма с билеобразни белези. При яйцеснасянето, яйцата са кремаво бели, но с узряване развиват червеникаво-оранжев оттенък. Младите ларви са червеникаво оранжеви и по-късно изглеждат кремави. Те имат склерит във формата на полумесец от всяка страна на втория сегмент на тялото зад главата. Ларвите на A. transitella преминават през пет до шест възрасти и достигат дължина 13–19 mm преди какавидиране.

Целият материал можете да прочетете ТУК