Замърсители по хранителната верига

Начало

Д-Р ВИКТОРИЯ МОНЕВА: ИНФОРМАЦИЯ относно прием на хипоглицин А от селскостопански животни и риск при преминаване в краве мляко

Необходимостта от намаляване на въглеродния отпечатък и зависимостта от соевите плантации в животновъдството води до търсене на екологични начини за производство на хранителни продукти от животински произход. Един от тях е отглеждане на селскостопански животни на паша. Предвид възможността за консумация на различни растения, съществува риск от прием на нежелани и потенциално опасни растителни компоненти. Хипоглицин А (Hypoglycin A) е фитотоксин, който се съдържа в части от различни растения. В достъпната научна литература присъстват данни за проява на неблагоприятни ефекти, след прием на този токсин, при хора и някои видове пасящи животни. Резултатите от проучване [1] показват откриваеми нива на хипоглицин А в проби мляко от крави, консумирали семена от дървото обикновен явор (Acer pesudoplatanus). Необходими са допълнителни изследвания, за да се определи степента на риска за животни и хора, свързан с наличието на хипоглицин А в мляко на пасящи селскостопански животни.

 

  1. Въведение

Хипоглицин А е компонент на неузрелите плодове на дървото аки (Blighia sapida, Ямайски плод) и личи (Litchi chinensis, Lychee), но може да се открие и в семената и плодовете на различни кленови дървета, включително явор (семействo Sapindaceae). Поглъщане на хипоглицин А от хора може да доведе до проява на „ямайска болест с повръщане“, често явление за населението на страни от Карибите и Западна Африка, където се отглеждат дървета аки. Приемът на хипоглицин А може да бъде фатален за хората. Екип изследователи от Индия установява, че именно този токсин е причина за смъртта на няколкостотин деца в страната, след консумация на плодове личи. Кленовите дървета, са често срещани в Европа, а семената им съдържат хипоглицин А и животни, отглеждани на пасища, биха могли да приемат токсина [1].

Работната група по растителни продукти на Европейския орган по безопасност на храните (EFSA, WG Botanicals) докладва, че през есента на 2014 г. и 2020 г. има няколко смъртни случая на коне в Дания, които пасат на пасища, с наличие на много семена от явор. Този факт предизвиква опасения, че конете са чувствителни и се разпространяват предупреждения и описание на проявените симптоми. Изследванията показват, че клиничните признаци се дължат на токсина хипоглицин А, който се разгражда до метилен циклопропилоцетна киселина (MCPA). Както хипоглицин А, така и MCPA, са открити в кръвта и урината на отровени коне. В информация от Ирландия се отбелязва, че през 2014 г. има повишена честота на смъртност при коне, с причина поглъщане на семена от явор. Сухата пролет и топлото лято са посочени като рисков фактор за масовото разпространение на семената. Въпреки това, никога не са наблюдавани случаи при хора. Експерти от мрежата за обмен на нововъзникващи рискове (Emerging Risks Exchange Network, EREN) на EFSA посочват споделена публикация от Белгия[1], в която се описва потенциална токсичност на конско мляко с хипоглицин за бозаещи жребчета и се отправят съмнения за безопасността на храните, чрез замърсяване на млякото [2].

Проучване [1] от 2021 г. отбелязва откриваеми нива на хипоглицин А в проби от краве мляко. Тези резултати пораждат опасения, че поглъщането на семена на явор от млечни крави може да представлява риск за животните и потребителите. Към настоящия момент, няма достатъчно данни относно приема, метаболизма или екскрецията на токсини от семена на явор при млечни крави. Все пак, опасенията относно безопасността на кравето мляко представлява сериозна причина за провеждане на допълнителни проучвания [1].

 

Целият материал можете да прочетете ТУК

 

[1] Potential Threat to Suckling Foals and Food Safety through Milk Contamination’, Animals (Basel). 2021 Jan 5;11(1):87. doi: 10.3390/ani11010087 (http://hdl.handle.net/2268/257680 ).