Хранителни добавки и добавки в храни

Начало

ИНЖ. ДАНИЕЛА НОВАКОВА: НАУЧЕН ОБЗОР Употреба и безопасност на магнезиевите хранителни добавки

Резюме

Хранителните вещества, консумирани с храната, преминават през процеса на храносмилане и само някои от тях се абсорбират от стомашно-чревния тракт и навлизат в кръвния поток. Минералите, включително магнезий, играят ключова роля в поддържане на хомеостазата на човешкия организъм, но техният благоприятен ефект зависи от тяхната бионаличност, т.е. частта, която може да бъде абсорбирана и използвана от организма. Бионаличността на хранителните вещества, приемани във фармацевтична форма, обикновено е по-висока от тези, съдържащи се в храната, тъй като тяхното усвояване изисква предварително освобождаване от хранителната матрица.

Хранителните добавки, включително магнезиевите, могат да бъдат един от начините за компенсиране на недостиг в хранителния режим. Магнезият играе важна роля за поддържане на здравето и обикновено се понася добре, но приемът му под формата на добавки трябва да бъде съобразен с препоръчителните дневни дози. Прекомерният прием може да доведе до нежелани ефекти като стомашен дискомфорт, включително диария или гадене. За намаляване на риска от подобни реакции е препоръчително приемът да се осъществява след консултация със здравен специалист.

Магнезиевите хранителни добавки често се отличават с по-висока бионаличност в сравнение с магнезия, съдържащ се в храната. Въпреки това, те не бива да се разглеждат като заместител на разнообразното и балансирано хранене. Най-подходящият начин за тяхната употреба включва внимателен и информиран избор, насочен към подпомагане на общото здравословно състояние, без да се повишава рискът от нежелани ефекти.

 

Целият материал можете да прочетете ТУК