Хранителни добавки и добавки в храни

Начало

ЕКИП ЦОРХВ: НАУЧНА ИНФОРМАЦИЯ във връзка със становище на Германския институт за оценка на риска относно приема на високи единични дози витамин D чрез хранителни добавки и свързаните здравни рискове

Настоящата научна информация е изготвена във връзка с публикувано становище на Германския федерален институт за оценка на риска (German Federal Institute for Risk Assessment, BfR) от 03 септември 2025 г., което разглежда потенциалните здравни рискове, свързани с приема на много високи единични дози витамин D чрез хранителни добавки., на интервали от дни, седмици или месеци, както и комбинирането на витамин D с витамин K2 в хранителни добавки.

Становището на BfR формулира ясно и недвусмислено: високите единични дози витамин D, предлагани като хранителни добавки и приемани на интервали от дни или седмици, не са еквивалентни на ежедневния прием на умерени дози по отношение на безопасността. При определени режими и при определени индивиди те могат да доведат до стойности на 25-OH-D [1]≥ 100 nmol/l, което е свързано с повишен риск от хиперкалциемия, бъбречни усложнения, съдови калцификати, увеличена честота на падания и фрактури, както и потенциални неблагоприятни дългосрочни ефекти. Това е основанието, BfR да препоръчва прилагане на ежедневния, по-нисък прием (до 20 µg/ден витамин D като граница за хранителни добавки за обща употреба), ясно етикетиране и медицински контрол, когато се използват по-високи дози.

Становището на BfR цели да предостави научно обосновани указания за безопасно използване на подобни  продукти и да даде информация на потребителите за потенциалните опасности при неконтролиран, самостоятелен прием.

Изложеното в материала не отразява позицията или гледната точка на Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ).  Публикуваната информация има за цел да запознае заинтересованите институции и лица с направената от BfR оценка на риска относно приема на високи единични дози витамин D чрез хранителни добавки и свързаните здравни рискове.

  1. Въведение

Витамин D е мастноразтворим витамин, който се съдържа най-вече в рибеното масло, яйцата и черния дроб. Най-важните форми на този витамин за хората, са витамин D3 (холекалциферол) и витамин D2 (ергокалциферол), които могат да се приемат както чрез храната, така и с хранителни добавки. Най-значимият естествен източник на витамин D е синтезът на холекалциферол в кожата от холестерола чрез химична реакция, зависеща от излагането на слънчеви лъчи (в частност на UVB лъчи). Ергокалциферолът (витамин D₂) от своя страна, може да се набавя единствено от хранителни източници. Профилактичните дози витамин D в общата популация следва да бъдат строго индивидуализирани според възраст, тегло, сезон (слънцегреенето), излагане на слънце, хранителни навици и начин на живот.

Витамин D е ключов фактор за калциевия и фосфорния метаболизъм и чрез това за здравината на костите и мускулната функция. Дефицитът на витамин D води до намалена абсорбция на калций, магнезий и фосфор. В резултат от това, продължителният дефицит на витамин D има отрицателен ефект върху костната минерализация. Недостигът му през детска възраст води до болестта рахит[2]. Недостатъчната минерализация на костите води до тяхното омекване. Крайният резултат е деформации на черепа, гръдния кош, изкривяване на костите на крайниците и др.

Хора с ограничено излагане на слънце често имат ниски нива на 25-хидроксивитамин D (25-OH-D), което обяснява широко разпространената употреба на хранителни добавки. На пазара се появяват и продукти, чиято маркетингова цел е удобство — редки, но много високи единични дози (болусни дози)[3], които да заместват ежедневния прием.

BfR разглежда в становището конкретно режими като 175 µg (7 000 IU) на всеки 7 дни, 250 µg (10 000 IU) на всеки 10 дни и 500 µg (20 000 IU) на всеки 20 дни, и преценява възможните последици от тяхната употреба. Становището подчертава, че фармакокинетиката[4] при болусни дози е различна от тази при ежедневен, по-нисък прием, което има значение за рисковете за човешкото здраве.

  1. Идентифициране на опасностите

2.1 Витамин D е мастноразтворим витамин. В кръвта на човека се откриват над 50 метаболита на витамин D, които се образуват от холестерола чрез сложна последователност от ензимни и неензимни реакции.  Отделните метаболити се различават значително по своите плазмени концентрации и биологична активност. Холекалциферол (Витамин D3) и ергокалциферол (Витамин D2) са двете основни форми на витамин D.

Витамин D3 се синтезира главно в човешката кожа под въздействието на слънчева светлина или идва от животински източници, като например мазни риби или яйчен жълтък. За разлика от това, витамин D2 се получава изключително от растителни храни, като например гъби. Като цяло, обичайното хранене допринася само с 10 до 20% от човешкия прием на витамин D. По-високи количества при прием са възможни чрез хранителни добавки. Витамин D, консумиран чрез храната, се абсорбира в тънките черва, включва се в хиломикроните[5] и се освобождава в кръвния поток през лимфната система. Като мастноразтворим витамин, витамин D може да се съхранява в мастните клетки и да се освобождава отново. В кръвния поток витамин D3 (холекалциферол) и D2 (ергокалциферол) се свързват с витамин D-свързващия протеин (VDBP) и се транспортират до черния дроб. В черния дроб витамин D се метаболизира до 25(ОН) витамин D. Това е метаболитът, който е показател за цялостното количество на витамина в тялото. Витамин D влияе на серумните нива на калций чрез увеличаване на абсорбцията на калций от тънките черва, намаляване на отделянето от бъбреците и мобилизиране на калций от костите.

 

Целият материал можете да прочетете ТУК

 

[1] Метаболитът, който е показател за цялостното количество на витамин D в човешкия организъм
[2]Заболяване на костите при деца, причинено основно от недостиг на витамин D, което води до забавено втвърдяване и деформация на костите, особено на долните крайници 
[3] Единична доза лекарство или друго вещество, прилагана за кратък период от време.
[4] Дял от фармакологията, който изследва движението на химичните субстанции в живия организъм. Веществата, които представляват интерес за фармакокинетиката, са лекарства, храни, хормони и токсини.
[5] Представляват липопротенини (съдържат триглицериди, фосфолипиди, холестерол и белтъци) синтезиращи се в чревната лигавица и пренасящи екзогенни липиди от червата до тъканите и органите в организма