ИНЖ. ДАНИЕЛА НОВАКОВА: Обобщение и анализ на данните от Системата за бързо предупреждение за храни и фуражи, касаещи биологичните опасности за периода: 01.01 – 31.03.2025 г.
Системата за бързо предупреждение за храни и фуражи (RASFF) е създадена от Европейската комисия (ЕК) и представлява мрежа от звена за контакт в държавите-членки на Европейския съюз (ЕС), Европейския орган по безопасност на храните (ЕОБХ/EFSA) и трети държави, за бърз обмен на информация в случаите, когато храни или фуражи представляват пряк или косвен риск за здравето на хората, животните и околната среда.
Анализът на данните получени от RASFF, касаещи наличието на биологични опасности за периода 01.01 – 31.03.2025 г., показва че са валидирани от ЕС общо 249 нотификации, разпределени както следва:
- Храни: 224 нотификации;
- Фуражи: 25 нотификации (Фиг. 1).
Фиг. 1. Брой нотификации за съдържание на биологични опасности за периода от 01.01 до 31.03.2025 г. по отношение на разпределението по групи
1. Видове биологични опасности и обобщен анализ на данните от Системата |
Биологичните рискове в храните и фуражите са сред основните фактори, които могат да поставят под заплаха здравето на хората и животните. Към тези рискове се включват патогенни микроорганизми, паразити и биоконтаминанти. В настоящото изложение са анализирани данни от RASFF относно тези опасности за първото тримесечие на 2025 г.
1.1 Патогенни микроорганизми
През периода 01.01 – 31.03.2025 г. са получени 249 нотификации през системата – от тях ще разгледаме най-често срещаните патогенни микроорганизми, а именно Salmonella (90), Listeria monocytogenes (23), Escherichia coli (19) и норовирусите (24).
Salmonella e най-често нотифицираният патоген през първото тримесечие на 2025 г. Преобладава нетипизираната Salmonella с 90 нотификации, следвана от Salmonella еnterica ser. Enteritidis с18, Salmonella enterica ser. Infantis с 10, Salmonella еnterica ser. Typhimurium с 3 нотификации. Полша е най-често нотифицираната страна, а категорията „Птиче месо и продукти от него“ е сред най-често посочваната в нотификациите.
През същия период Listeria monocytogenes е нотифицирана 23 пъти, като най-много случаи са регистрирани във Франция (5), последвана от Дания и Литва с по 3 нотификации. Този патоген се среща основно в пушената сьомга, както и в различни видове сирена, включително меки сирена и сирена от сурово мляко, като присъства и в месо, месни продукти и замразени морски дарове, като октоподи.
Escherichia coli е нотифицирана за периода 01.01 – 31.03.2025 г. с 19 нотификации. От всички тях за шигатоксин продуцираща Escherichia coli има 10 съобщения. Най-често съобщаваната държава като страна на произход е Бразилия. Бактерията Escherichia coli най-често е нотифицирана в телешко месо, миди, сирена от сурово мляко и различни видове дивечово месо.
През разглеждания период са регистрирани 24 нотификации за норовирус, като най-много случаи са отчетени във Франция (12), последвана от Нидерландия с 9. Всички нотификации за норовирус се отнасят до категорията „Двучерупчести мекотели и продукти от тях“, като стридите са най-често срещаният техен представител.
1.2 Паразити – 3 нотификации за Anisakis. Нотифицираните страни на произход са Исландия и САЩ, а продуктите са черен дроб от треска и замразена мерлуза.
1.3 Биоконтаминанти – 5 нотификации за хистамин. Всички съобщения са свързани с различни видове риба.
Целият материал можете да прочетете ТУК