Д-Р БРАНИМИР КАНАКИДИС: Анализ на данните, получени от системата за бързо предупреждение за храни и фуражи (RASFF) за месец май 2025г.
Настоящият анализ обобщава данните, получени от системата за бързо предупреждение за храни и фуражи (RASFF) на ЕС, за които са предприети мерки за контрол от страна на компетентните власти в държавите членки на ЕС.
Общият брой нотификации за месец май 2025 г. е 390. Сигналите в категория храни са най-много – 356, за фуражите – 20 и материалите в контакт с храни – 14 и при категория животни - 0. (фиг.1).
Фиг. 1 Анализ на нотификациите по отношение на разпределението по групи: храни, фуражи и материали в контакт с храни и животни
ПРЕДУПРЕДИТЕЛНИ НОТИФИКАЦИИ – 133 нотификации, които се разпределят в следните категории:
Плодове и зеленчуци – 20 нотификации: високо съдържание на кадмий в авокадо от Перу (2) и в бамя от Бангладеш; наличие на охратоксин А в стафиди от Узбекистан, в сушени кайсии от Турция и в сушени смокини от Италия, частично рехидратирани в Испания; високо съдържание на олово в смлян галангал (Alpinia galanga) (вид растение от семейство Джинджифилови, чието коренище се използва като билка и подрпавка в югоизточноазиатската кухня) от Тайланд и в чили от Испания; наличие на различни пестициди в чушки сорт „Хабанеро“ от Мексико; наличие на афлатоксини в сушени смокини от Испания; наличие на компонент на минерални масла (MOAH) в доматено пюре от Испания; наличие на Listeria monocytogenes в гъби еноки от Китай; високо съдържание на хлорпирифос в банани от Еквадор; оксамил в замразени ягоди от Египет; наличие на пестидни остатъци (хлороталонил и хлорпирифос) в горчива тиква от Танзания; наличие на пестицидни остатъци в сушени гъби от Индия; високо съдържание на хлорпирифос и тиабендазол в чушки сорт “Beef horn” от Мароко; ацетамиприд в чушки от Италия и наличие на чуждо тяло (парче стъкло) в сини боровинки от Мароко.
Билки и подправки – 17 нотификации: наличие на Salmonella spp. в цветове на червена детелина от Албания, в смлян кимион от Австрия, в бял равнец от Албания и в цветове от лавандула от Франция; наличие на компоненти на минерални масла (MOSH и MOAH) в смляна куркума от Белгия, с произход на суровината от Индия, в смлян кимион от Франция и в канела на прах от Португалия; наличие на етиленов оксид в кимион на прах от Грузия и в микс от подправки, също от Грузия; високо съдържание на охратоксин А в женско биле на прах от Узбекистан; наличие на афлатоксин В1 в смлян червен пипер от Китай; високо съдържание на пиролизидинови алкалоиди и липса на проследяемост на смляно орегано от Турция; олово в смляна канела от Виетнам; наличие на компонент на минерални масла (MOAH) в мадраско къри на прах от Индия; хлорпирифос в цял кориандър от Индия; наличие на няколко пестицидни остатъци в сладка мента от Египет и неотразени на етикета алергени в заатар (традиционна средиземноморска подправка, която се приготвя от различни сушени треви и семена) от Франция.
Зърнени и тестени изделия – 13 нотификации: наличие на недеклариран алерген (пшеница) в сладки с шоколад и карамел от Обединеното кралство и в бисквити от Турция; наличие на чуждо тяло (метален болт) в замразен кроасан от Италия; недеклариран алерген (лупина) в хрупкаво мюсли от Австрия; високо съдържание на олово в паста от Италия; недеклариран алерген (сулфит) в палмова захар от Тайланд; наличие на афлатоксин В1 в оризови крекери за бебета и малки деца от Белгия; наличие на Bacillus cereus в ориз от Камбоджа; откриване на Escherichia coli в брашно от Франция; наличие на алерген (яйца) в паста свободна от яйца от Унгария; хлорпирифос в ориз басмати от Италия; наличие на Salmonella в сусамено пюре от Франция и наличие на чужди тела (пластмасови частици) в захар от Холандия.