Фуражни добавки, продукти и субстанции във фуражи

Начало

Д-Р ВИКТОРИЯ МОНЕВА: НАУЧЕН ОБЗОР: Оценка на риска за здравето на животни и безопасността на продукти от животински произход от наличие на остатъци от пестициди във фуражи

Употребата на пестициди има решаваща роля в съвременното земеделие. Пестицидите са химични вещества или биологични агенти, използвани за контрол на вредители[1], включително насекоми (неприятели), плевели, гъбни патогени (болести) и други организми, които могат да увредят културите и да намалят селскостопанската продукция. Използването на пестициди помага на фермерите да поддържат здравето на земеделските култури и да увеличат производството на храни, което е от съществено значение за посрещане на нарастващото глобално търсене на храни. Въпреки това, широкото им приложение поражда опасения относно наличието на остатъци от тях в околната среда и потенциалното им въздействие върху животни и хора. Остатъците от пестициди, присъстващи в суровини за фуражи, предизвикват загриженост за здравето на животните, както и за безопасността на хранителните продукти. Поради това, е необходимо да се установи, дали присъствието на остатъци от пестициди във фуражи е причина за наличието им в храни от животински произход.

 

The use of pesticides plays a crucial role in modern agriculture. Pesticides are chemical substances or biological agents used to prevent, control or eliminate pests, including insects, weeds, fungi and other organisms that can damage crops and reduce agricultural production. The use of pesticides helps farmers maintain crop health and increase food production, which is essential to meet the growing global demand for food. However, their widespread use raises concern about the presence of pesticide residues in the environment and their potential impact on animals and humans. Pesticide residues present in feed materials raise concerns for animal health as well as food safety. Therefore, it is necessary to determine whether the presence of pesticide residues in feed is the cause of their presence in foods of animal origin.

 

  1. Въведение

Учените Atul Kumar et al., 2019 разглеждат употребата на пестициди от времената на древните римляни, когато хората са използвали сяра за унищожаване на вредители, соли и пепел за контрол и премахване на плевелите. През 15-ти и 17-ти век се използват вещества като арсен, живак, олово и екстракт от тютюневи листа за контрол на вредители върху земеделски култури. През 19-ти и 20-ти век се откриват различни ефективни и евтини пестициди като алдрин, дихлордифенилтрихлоретан (ДДТ), диелдрин, хексахлорциклохексан (изомер бета-НСН, BHC), 2, 4-дихлорофеноксиоцетна киселина (2, 4-Д), хлордан и ендрин. През 60-те години на миналия век употребата на ДДТ е призната за заплаха за биоразнообразието и сега е ограничена в много страни. Световното производство на пестициди се е увеличило експоненциално със скорост от около 11% годишно, от 0,2 милиона тона през 50-те години на миналия век до над 5 милиона тона до 2000 г. Приблизително 2 милиона тона от над 800 различни вида пестициди се използват всяка година в световен мащаб.

            Учените Atul Kumar et al., 2019 цитират Световната здравна организация (2018 г.), според която пестицидите са химични съединения, които се използват за унищожаване на вредители, включително насекоми, гризачи, гъбни патогени и нежелани растения (плевели). Това обхваща широк спектър от съединения като инсектициди, фунгициди, хербициди, родентициди, молюскоциди, нематоциди, регулатори на растежа на растенията и други. Пестицидите, използвани в селското стопанство, не само предпазват културите от увреждане, но и увеличават добива им. По отношение на продуктите, използвани в селското стопанство, в нормативната уредба се използва терминът продукти за растителна защита (ПРЗ).

            Френската агенция по храни, околна среда, здраве и безопасност (ANSES) посочва, че терминът „пестициди“ обикновено се използва за обозначаване на продукти, използвани за защита и третиране на култури, но се отнася и за много други продукти, някои от които са част от нашето ежедневие.

Употребата на продукти за растителна защита е предназначена за:

  • защита на растенията от всички вредни организми или предотвратяване на тяхното действие;
  • оказване на действие върху жизнените процеси на растенията (доколкото не са хранителни вещества);
  • осигуряване запазването на растителните продукти;
  • унищожаване на нежелани растения;
  • унищожаване на части от растения, забавяне или предотвратяване на нежелан растеж на растенията.

            Всеки продукт се състои от едно или повече активни вещества, отговорни за свойствата на продукта за растителна защита, и вещества, наречени коформуланти[2]. Последните позволяват на препарата да бъде придадена форма, подходяща за неговото приложение (ANSES).

            Световното потребление на пестициди се оценява на приблизително 2 милиона тона годишно. От тях, 45% се прилагат в Европа, 25% в САЩ, а останалите 25% се използват от останалата част от света. Държави като Китай, САЩ, Франция, Бразилия и Япония са най-големите производители, потребители или търговци на пестициди в света. В някои страни се използват и биопестициди, чиято употреба помага за намаляване на замърсяването и вредните ефекти, причинени от прекомерната употреба на пестициди. (Atul Kumar et al., 2019).

 

Целият материал можете да прочетете ТУК

[1] Според Организацията за прехрана и земеделие (ФAO) на Организацията на обединените нации (ООН) / СЗО (Световна здравна организация) пестицид означава всеки продукт, който се използва за предпазване, унищожаване, привличане, отблъскване или контролиране на всеки вредител на културните растения и животни през целия период на производство до реализацията.
[2] "Коформуланти" са веществата или препаратите по чл. 2, параграф 3, буква "в" от Регламент (ЕО) 1107/2009- вещества или препарати, употребявани или предназначени за употреба в продукт за растителна защита или адювант, без да са нито активни вещества, нито антидоти, нито синергисти, наричани „коформуланти“.