12-ТА НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЯ НА БЪЛГАРСКИЯ КОНТАКТЕН ЦЕНТЪР НА EFSA КЪМ ЦОРХВ, „КЛИМАТИЧНИТЕ ПРОМЕНИ - ГЛОБАЛНА ЗАПЛАХА ЗА ХРАНИТЕЛНАТА ВЕРИГА“
На 25 октомври 2019г. се проведе 12-та научна конференция „Климатичните промени – глобална заплаха за хранителната верига“, организирана от Българският контактен център на EFSA към Център за оценка на риска по хранителната верига. Мотото на събитието е инспирирано от нарастващото значение на климатичните изменения и тяхното въздействие върху устойчивото земеделие, осигуряването на продоволствена сигурност и гарантиране на безопасността на агрохранителната верига.
“В ерата на глобалните климатични промени е наложително да изследваме по-задълбочено връзката им с екологичните проблеми, свързани с опазване здравето на хората, животните, растенията и биоразнообразието, необходими за осигуряване на продоволствената сигурност, качеството и безопасността на храните, водите и чистотата на въздуха. Повишаването на зимните температури в Европа през последните десетилетия създаде благоприятни условия за навлизането и вкореняването на нови инвазивни векторни видове, преносители на инфекциозни заболявания по хората и животните и за разширяване на тяхната векторна компетентност и увеличаване на векторният им капацитет, както и за презимуването на редица местни векторни видове и за поддържане на целогодишен репродуктивен цикъл.” каза доц. д-р Янко Иванов, Зам. министър на земеделието, храните и горите (МЗХГ) по време на откриването на събитието. Приветствия бяха поднесени също и от проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) към Министерството на здравеопазването (МЗ) и проф. д-р Паскал Желязков, Изпълнителен директор на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ).
На конференцията присъстваха г-жа Федерика Баручи от EFSA, д-р Зоран Атанасов, директорът на Агенцията по храните и ветеринарните въпроси на Република Северна Македония със своя екип, както и представители на МЗХГ, МЗ, БАБХ, НЦОЗА, НЦЗПБ и Тракийски университет – Стара Загора, научни организации, университети, асоциации и частни компании, работещи в областта на безопасността на храните и растителното здраве.
Ключови лектори на събитието бяха проф. Георги Рачев и проф. Нина Николова, водещи климатолози към СУ „Климент Охридски“, г-жа Федерика Баручи от EFSA, акад. Атанас Атанасов от Съвместен геномен център, проф. д-р Ива Христова, зам. Директор на НЦЗПБ, проф. Михни Люцканов, декан на Ветеринарномедицински факултет към Тракийски университет – Стара Загора, и г-н Иван Савов от Европейски институт за риск политики.
Презентации от 12-та научна конференция „Климатичните промени – глобална заплаха за хранителната верига“
- „Основни аспекти в работата на Центъра за оценка на риска по хранителната верига през 2019 г.”, проф. Георги Георгиев, Център за оценка на риска по хранителната верига
- „Съвременни изменения на климата в България“, проф. Георги Рачев, проф. Нина Николова, СУ „Св. Климент Охридски“
- „Подходът на EFSA към климатичните промени – двигател за нововъзникващи рискове“, Федерика Баручи, ЕОБХ
- „Земеделие, храни и климатични промени”, акад. Атанас Атанасов, Ивелин Панчев, Горица Раклеова, Съвместен геномен център
- „Предавани с вектори инфекции при хората“, доц. д-р Ангел Кунчев, Министерство на здравеопазването, проф. д-р Ива Христова, Национален център по заразни
- „Ветеринарномедицински аспекти в профилактиката и борбата със зоонозите в България“, проф. Михни Люцканов, Тракийски университет – Стара
- „Подготовка за новите рискове, породени от промяната в климата: Адаптиране на селскостопанския и хранителния сектор – приложение на нови ISO стандарти и добри практики“, г-н Иван Савов, Европейски институт за риск политики
- „Климатичните промени през 21-ви век и опасността от микотоксините“, доц. Тери Врабчева, Национален център по обществено здраве и анализи, София
- „Пестицидните агенти като причинители на отравяния сред дивите животни”, Иванка Лазарова, Тракийски Университет, ФВМ
- „Влияние на антропогенното въздействие върху глобалното изменение на климата“, доц. д-р инж. Ботьо Захаринов, Нов Български Университет
- „Устойчивост на местните общности към климатичните промени – примери от България“, Десислава Димитрова, Институт по биоразнообразие и екосистемни изследвания, БАН
- „Горещи вълни в София и влиянието им върху случаите на инфаркт и инсулт през лятото”, Цветан Димитров, Национален институт по метрология и хидрология, Зорница Спасова, Национален център по обществено здраве и анализи
- „HELIOSEC и RemDry ключов елемент за устойчивата употреба на пестициди“, Стоян Пиргозлиев, Росица Младенова, Синджента България
Пострена сесия от 12-та научна конференция „Климатичните промени – глобална заплаха за хранителната верига“
- Климатични промени, храни, здраве: готови ли сме за предизвикателствата, Радостина Александрова и колектив, Институт по експериментална морфология, патология и антропология с музей, Българска академия на науките.
- Достъп до растителния генофонд във връзка с адаптацията на културите към изменението на климата, Николая Велчева, Институт по растителни генетични ресурси, Садово.
- Нов икономичен сорт обикновена зимна пшеница "Надита", Златина УрИнститут по растителни генетични ресурси, Садово.
- Серумни нива на албумин и неговата експресия в мРНК в черния дроб и яйчната черупка на кокошки, хранени с артишок, доц. Десислава Абаджиева, ИБИР-БАН.
- Променящите се климатични условия и повишената консумация на бутилирани води. Видове бутилирани води, изисквания, безопасност за консуматорите, Весела Георгиева, Национален център по обществено здраве и анализи.
- Понижената експресия на гена BOB1 от семейството на NudC води до топлинно-индуцирани ДНК повреди в Arabidopsis thaliana, Марияна Георгиева, Институт по физиология на растенията и генетика.
- Морфологично-физиологични промени и антиоксидантeн отговор на български сортове пшеница след засушаване и последващо възстановяване, Анна Димитрова, Институт по физиология на растенията и генетика.
- Съвременен контрол и управление на риска срещу предаващи болести инвазивни комари в ЕВРОПА, Румяна Тодорова, Институт по Биофизика и биомедицинско инженерство, БАН.
- Събиране, съхранение и използване на местните растителни ресурси от зърнено-бобови, зеленчукови и медицински видове, доц. Цветелина Стоилова, Институт по растителни генетични ресурси.
- Влияние на климатичните промени върху динамиката на разпространение на патогените в храните, гл.ас.д-р Гергана Крумова-Вълчева, Национален диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт (НДНИВМИ), проф. д-р Йордан Гогов, Българска асоциация на акредитираните лаборатории за анализ и диагностика.
Разгледайте галерията от конференцията ТУК