Новини

Начало

13-та НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЯ „Наука в условията на COVID-19“

13-ТА НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЯ 

НА БЪЛГАРСКИЯ КОНТАКТЕН ЦЕНТЪР НА EFSA КЪМ ЦЕНТЪР ЗА ОЦЕНКА НА РИСКА ПО ХРАНИТЕЛНАТА ВЕРИГА, МИНИСТЕРСТВО НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО, ХРАНИТЕ И ГОРИТЕ

„НАУКА В УСЛОВИЯТА НА COVID-19

 

На 22 октомври 2020г.  се проведе 13-та научна конференция „Наука в условията на COVID-19“, организирана от Българският контактен център на EFSA към Център за оценка на риска по хранителната верига. Предвид епидемиологичната обстановка в световен мащаб, тази година събитието премина виртуално, а основният му фокус бе посветен на научните постижения в условията на пандемична обстановка.

 

“Амбицията на ЕС и на Европейската комисия е за световно лидерство в иновациите и технологиите и целта е до 2050 г. ЕС да излезе пред САЩ и Китай по технологичен напредък и генератор на иновации в Света. Глобалните предизвикателства, свързани с изменението на климата и влиянието му върху околната среда изискват своя глобален отговор. ЕС като един от световните лидери ще продължи да популяризира и прилага амбициозни политики в областта на околната среда, климата и енергетиката. Една от тези политики е в областта на земеделието храните и горите, и се нарича „Зелен пакт“ или „Зелена сделка“, каза проф. Георги Георгиев, директор на Центъра за оценка на риска по хранителната верига в своите встъпителни думи към участниците в събитието.

Приветствие поднесе и доц. д-р Янко Иванов, Зам. министър на земеделието, храните и горите (МЗХГ), който подчерта, че „независимо, че тази конференция се провежда във виртуална среда, тя ще отбележи още една важна стъпка, като предостави форум за обмен на научни знания и опит и за диалог по възникващите предизвикателства и рискове пред хранителната верига и разработването на политики за справяне с тези предизвикателства.“

Ключови лектори на събитието бяха г-н Румен Гълъбинов, водещ икономист в България, доц. д-р Любомира Николаева-Гломб от Националния център по заразни и паразитни болести, доц. Андрей Чорбанов, имунолог в Института по микробиология „Стефан Ангелов“ към Българска Академия на Науките, проф. Паскал Желязков, Изпълнителен директор на Българска агенция по безопасност на храните, както и г-н Стефан Бронзваер, координатор по научната дейност на EFSA и г-жа Златина Карова, Национален координатор за България по програма „Хоризонт 2020“.

 

Пълният списък с презентациите, представени на конференцията, както и запис от събитието очаквайте скоро на електронните страници на Българският контактен център на EFSA - https://focalpointbg.com/,  и ЦОРХВ - https://corhv.government.bg/,  както и в канала на ЦОРХВ в YouTube - https://www.youtube.com/channel/UC9OeHlaK1F9-L3Jw56qrckA.

 

Презентации от 13-та НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЯ „Наука в условията на COVID-19“

1. Основни аспекти в работата на Центъра за оценка на риска по хранителната верига през 2020 г. в условията на Covid-19, проф. Георги Георгиев, Център за оценка на риска по хранителната верига 


2. Кризата с корона вирус – икономически аспекти,
Румен Гълъбинов  


3. Covid-19: невъзможно вчера, възможност днес?,
доц. д-р Любомира Николаева-Гломб, Национален център по заразни и паразитни болести 


4. Дейности и отговорности на БАБХ в условията на пандемията Covid-19,
проф. Паскал Желязков, Българска агенция по безопасност на храните 


5. Как да създадем ваксина срещу SARS-CoV-2,
доц. Андрей Чорбанов, Институт по микробиология „Стефан Ангелов“, Българска Академия на Науките 


6. Наука и изследвания по време на кризата Covid-19,
Стефан Бронзваер, Европейски орган по безопасност на храните (ЕОБХ) 


7. Актуални възможности по ,,ХОРИЗОНТ 2020‘‘ през 2020 г.,
Златина Карова, Министерството на образованието и науката (МОН) 


8. Оценка на биологичния риск в хранителната верига при условията на пандемия от Covid-19,
проф. Йордан Гогов, Гергана Крумова-Вълчева, Национален диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт 


9. Промяната в законодателството, относно генно модифицираните организми, с цел ускоряване на регистрацията на нови ваксини срещу Covid-19 (Регламент (ЕС) 2020/1043),
проф. Цвета Георгиева, Национален център по обществено здраве и анализи 


10. Безотпадни технологии в месната индустрия, критерии за качество и безопасност при оползотворяване странични животински продукти като протеинен източник,
Иван Генчев, Тодор Стоянчев, МЗХГ, Тракийски Университет 


11. Иницииране на in vitro култура от медицинският вид Mentha piperita L,
Станислава Статева, Институт по растителни генетични ресурси „К. Малков“ – Садово 


12. Управление на отпадъците и отпадното стопанство в условията на Covid-19, доц. Ботьо Захаринов, Нов Български Университет 

 

 Разгледайте галерията от конференцията ТУК