Новини

Начало

14-та НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЯ ,,Устойчива наука за безопасна храна‘‘

 

14-ТА НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЯНА БЪЛГАРСКИЯ КОНТАКТЕН ЦЕНТЪР НА EFSA КЪМ ЦЕНТЪР ЗА ОЦЕНКА НА РИСКА ПО ХРАНИТЕЛНАТА ВЕРИГА, МИНИСТЕРСТВО НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО, ХРАНИТЕ И ГОРИТЕ 

„УСТОЙЧИВА НАУКА ЗА БЕЗОПАСНА ХРАНА“

На 27 октомври 2021 г. се проведе 14-та научна конференция „Устойчива наука за безопасна храна“, организирана от Българския контактен център на EFSA към Център за оценка на риска по хранителната верига. Предвид епидемиологичната обстановка в световен мащаб, за втора поредна година събитието премина виртуално.

„Науката е извор на знание и основа за вземане на правилни решения в трудни времена, тя дава отговор на въпроса за смисъла и съдържанието на работата в условията на пандемия от COVID-19 вече втора година за осигуряването безопасността по агрохранителната верига“ заяви директорът на Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ) проф. Георги Георгиев.

Конференцията бе открита от заместник-министъра на земеделието, храните и горите доц. Крум Неделков, който подчерта, че „Оценката на риска по хранителната верига бе използвана при взимането на управленски решения. С приемането на Регламент 178/2002 за безопасността на храните и за създаването на Европейския орган по безопасност на храните (EОБХ) през 2002 г. се утвърди принципът, че оценката на риска трябва да предшества вземането на управленски решения, и тя да се основава на научни знания и достоверни факти, да се осъществява отделно от управлението на риска по независим, безпристрастен и прозрачен за обществото начин и да служи като основа за предприемане на законодателни и контролни мерки, управленски решения и политики“.

Приветствие към участнице поднесе и проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), която отбеляза, че „НЦЗПБ и ЦОРХВ трябва да продължат да работят в тясно сътрудничество, защото науката няма граници и когато сме заедно можем да стигнем далеч в разработването на новите научни постижения.“

Ключови лектори на събитието бяха доц. Ивелин Панчев от Съвместен геномен център, инж. Гергана Кабаиванова, инициатор на първите фермерски пазари в големите градове на България и водещ експерт по маркетинг на местните храни, г-жа Аделина Стоянова, директор на дирекция „Директни плащания“ към Министерството на земеделието, храните и горите, както и д-р Горгиас Гарофалакис, експерт в отдела по ангажираност и сътрудничество на ЕОБХ и г-н Иван Савов, председател на Европейския институт за риск политика.

Пълният списък с презентациите, представени на конференцията, както и запис от събитието очаквайте скоро на електронните страници на Българският контактен център на EFSA - https://focalpointbg.com/ и ЦОРХВ - https://corhv.government.bg/, както и в канала на ЦОРХВ в YouTube - https://www.youtube.com/channel/UC9OeHlaK1F9-L3Jw56qrckA.

 

Информация за програмата на конференцията  ТУК / Programme

Информация за представените постери може да намерите ТУК / POSTER SESSION

Информация за ключовите лектори може да получите ТУК / Key lecturers

Допълнителни изисквания за оформление на пълните доклади  може да намерите ТУК /Additional requirements for layout of full texts

 

Презентации от 14-та научна конференция „Устойчива наука за безопасна храна“ 

1. Основни аспекти в работата на Центъра за оценка на риска по хранителната верига през 2021 г., проф. Георги Георгиев, Център за оценка на риска по хранителната верига

Main aspects of the work of the Risk assessment center on food chain in 2021, prof. Georgi Georgiev, Risk Assessment Center on Food Chain

 

2. Стратегическа политика за рискa в земеделието и хранителнопродоволствената верига, Иван Савов, Европейски институт за риск политика

Strategic risk policy for agriculture and the food supply chain, Ivan Savov, European Risk Policy Institute

 

3. Ролята на сътрудничеството в стратегията на ЕОБХ до 2027 г., Горгиас Гарофалакис, ЕОБХ

The role of Partnerships in the EFSA Strategy 2027, Gorgias Garofalakis, EFSA

 

4. Хранителни дейности под границата на тривиалност и регионални хъбове за развитие на местния хранителен сектор, Гергана Кабаиванова, Фондация Локал фуд

Food activities below the border of triviality and regional hubs for development of the local food sector, Gergana Kabaivanova, Local food Foundation

 

5.Човешкото здраве чрез здраве и качество на растенията, акад. Атанас Атанасов, Съвместен геномен център

Human Health via Plant Health and Quality, academician Atanas Atanasov, Joint Genomic Center

 

6. Новата роля на ОСП за продоволствената сигурност, Аделина Стоянова, Министерство на земеделието, храните и горите

The new role of the CAP for food securityAdelina Stoyanova, Ministry of Agriculture, Food and Forestry

 

7. qPCR методи за детекция на алергени в храни, Станимира Арсова, Национален център по обществено здраве и анализи

qPCR methods for detection of food allergensStanimira Arsova, National Center of Public Health and Analysis

 

8. Директива (ЕС) 2019/904 за намаляването на въздействието на определени пластмасови продукти върху околната среда и задълженията на България относно бутилките от РЕТ, Майя Стойчева, Изпитвателен център АЛМИ ТЕСТ

Directive (EU) 2019/904 оn the reduction of the impact of certain plastic products on the environment and obligations of Bulgaria regarding PET bottlesMaya Stoicheva, Testing Center ALMI TEST

 

9. Нетермична обработка на мляко и млечни продукти, Тансу Таспинар, Мехмет Гювен, Университет „Кукурова“, Турция

Non-Thermal Processing of Milk and Dairy Products, Tansu Taspinar, Mehmet Guven, Cukurova University, Turkey

 

10. Импулсни протеини: Алтернативен източник в производството на сладкиши, Гимзе Нил Язици, Мехмет Сертак Озер, Университет „Кукурова“, Турция

Pulse proteins: An alternative source in cake production, Gamze Nil Yazici, Mehmet Sertac Ozer, Cukurova University, Turkey

 

11. Изследване на естествената радиоактивност на български минерални води, Елена Гелева, Димитър Тонев, Христо Протохристов, Институт за ядрени изследвания и ядрена енергетика, Българска академия на науките

Investigation on natural radioactivity of Bulgarian mineral waterElena Geleva, Dimitar Tonev, Hristo Protohristov, Institute for Nuclear Research and Nuclear Energy, Bulgarian Academy of Science

 

12. Бърза детекция на Yersinia pseudotuberculosis в проби от мляко с lamp и ddPCR, Мая Захариева, Христо Найденски, Институт по микробиология „Стефан Ангелов“, Българска академия на науките

Fast detection of Yersinia pseudotuberculosis in milk samples using lamp and digital droplet PCR, Maya Zaharieva, Hristo Najdenski, The Stephan Angeloff Institute of Microbiology, Bulgarian Academy of Science