Новини

Начало

15-та Научна конференция „Обединени от науката“, в памет на проф. Георги Георгиев, директор на Център за оценка на риска по хранителната верига в периода 2018-2022г.

На 18 май 2023 г. се проведе 15-та Научна конференция „Обединени от науката“. Събитието се проведе в Гранд хотел София от 09.00 до 18.00ч. и е организирано от българската контактна точка на ЕОБХ, разположена в Центъра за оценка на риска по хранителната верига.

В рамките на конференцията бяха представени лекции, свързани с прилагането на изкуствения интелект в оценката на рисковете по хранителната верига, цифровизацията на санитарния и фитосанитарен сектор в ЕС, както и други интересни тематики в областта на безопасността на храните, и здравето на животните и растенията. По време на събитието имаше предвидена и постерна сесия, представяща  достигнатите научни постижения в областта на агрохранителната верига през последната година.

Тази година събитието е в памет на проф. Георги Георгиев, директор на Центъра в периода 2018-2022г.

Официални гости на събитието бяха: зам.-министърът на земеделието доц. д-р Крум Неделков, изпълнителният директор на БАБХ д-р Иван Шиков, зам.-изпълнителните директори на БАБХ – проф. Оля Караджова и д-р Антонио Радоев и високо уважавания от всички проф. д-р Иван Божков. Поздравителни адреси към участниците в конференцията отправиха лично доц. Неделков и доц. д-р Танджу Мехмедов (зам.-декан на Факултет „Ветеринарна медицина“, София).

Сложността на хранителните системи изисква цялостен и координиран подход във всички направления, базиран на научни изследвания. Това заяви заместник-министърът на земеделието доц. Крум Неделков при откриването на 15-та научна конференция, организирана от българския контактен център на Европейския орган за безопасност на храните.

Доц. Неделков отбеляза също, че научно-изследователската дейност и иновациите за развитие на продоволствените системи са тясно свързани с новите тенденции в съвременната земеделска практика.

Със ставане на крака и едноминутно мълчание беше почетена една година от загубата на проф. д-р Георги Георгиев, директор на Център за оценка на риска по хранителната верига в периода 2018-2022. В своето встъпително слово, настоящият директор на Центъра за оценка на риска по хранителната верига – д-р Койчо Коев приветства участниците и развълнувано отбеляза: „Проф. Георгиев и неговия житейски, професионален и обществен път ще останат емблема и пример за онези, които имат щастието да го познават. Аз отказвам да говоря за проф. Георгиев в минало време, защото тези обикновени измерители на човешкия живот, като времето, нямат място, когато говорим за незаменими хора, които винаги ще бъдат сред нас. “

 Новината, която оповести д-р Коев е, че предстои издаването на първи брой на научното списание „One Health Journal“, чиято цел е да бъде платформа за публикуване на национални и международни научни статии и доклади в областта на здравеопазването на животните и растенията, общественото здраве и екологията.

В рамките на конференцията беше представена и информационната кампания на ЕОБХ - „ЕС избира безопасни храни“ (#EUChooseSafeFood) – една инициатива, насочена  към  настоящи и бъдещи родители между 25 и 45 годишна възраст, които да бъдат информирани, че системата за безопасност на храните в ЕС се основава на науката. Кампанията ще протече в България през периода май – септември 2023 г. чрез информационни материали, изготвени от ЕОБХ, и популяризирани чрез различни медии, събития и платформи.

Информационната кампания на ЕОБХ „Да спрем африканската чума по свинете“ (#StopASF) се провежда също за четвърта година в България и има за цел да повиши осведомеността на свиневъдите, ветеринарните лекари и ловците, като предостави общи познания за АЧС, които могат да бъдат споделени от националните, регионалните и местните организации на практикуващите ветеринарни лекари. Кампанията има за цел също така да ускори времето за съобщаване за заболяването и да допринесе за предотвратяване на разпространението на болестта.

     

     

    

 

18 май 2023,

Център за оценка на риска по хранителната верига