ЦОРХВ в медиите

Начало

БНТ 1 "След новините": Премълчаното за епидемията в Китай

Разрастващата се епидемия на новия коронавирус е и темата на рубриката ни "След новините". Прави впечатление, че първо сигналите и от Световната здравна организация бяха оптимистични, но в крайна сметка беше обявена глобална тревога. Но един факт обяснява това иначе привидно противоречие - епидемията и вирусът не са станали по-агресивни и няма нов повод за безпокойство. А вероятно заразата не е тръгнала в края на декември, когато беше обявено.

Градът Ухан. Призрачен и апокалиптичен.. Има 9 милиона жители и празните му улици са наистина плашещи. Хората са скрити по домовете си, градския транспорт е спрян, никой не може да влиза или излиза от града, затворени са кина, заведения и най-вече пазари. Рибният пазар, от който тръгва всичко. Едно от най-оживените места на града, но преди повече от месец. Този пазар, а и хилядите подобни на него в Азия са ключови в историята на съвременните епидемии.


проф. Георги Георгиев - Център за оценка на риска по хранителната верига - Виждате каква е хигиената, какви са условията ... сега това не е пазара в Ухан, но това дава истинската представа какви са възможностите на първоначалния начин на преглед, на месен преглед или на контрол на храни, или хигиена.112 вида месо се предлага на пазара в Ухан. Сега вие .. селскостопанските животни като почнем да ги броим ще ги изкараме на двете си ръце.Останалите трябва да са някакви други. Поне аз не се сещам.

Вижте видеото ТУК