ЦОРХВ в медиите

Начало

АГРОЗОНА: Проф. Георги Георгиев, ЦОРХВ: Свиневъдният отрасъл трябва да се преструктурира

Малката ферма е задънена улица за епизоотичния процес, казва пред „Агрозона“ проф. Георги Георгиев, директор на Центъра за оценка на риска по хранителната верига

  • Проф. Георгиев, АЧС се превърна в бичът на свиневъдството през последната година. Каква е прогнозата Ви за развитието на болестта през 2020 г.?

  • Първата оценка на риска от страна на Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ) по актуалната тема за Африканската чума по свинете (АЧС) бе в началото на 2019 г. и я докладвахме на Седмата национална среща на земеделските производители. Тази година отново представих оценката на ЦОРХВ пред земеделските производители и им разказах какви да бъдат перспективите пред сектора. Свиневъдният отрасъл трябва да се преструктурира. Не може да се правят огромни свинекомплекси по 30-50 хил. има и 100-хилядник. Българските свинарници са направени по технологии, които навремето са били прогресивни и за стандартните, конвенционални инфекции, те вършат работа, но за АЧС те не помагат. И това е по няколко причини. Основната причина е, че не се спазват мерките за биосигурност. В нашите промишлени свинекомплекси, за съжаление, биосигурността е декларативна. И няколко са основните компонента на тази категория, които те не спазват. Това са дезинфекциите, екарисажното дело и диагностиката. За съжаление и трите дейности са отдадени от ветеринарните служба в годините в частни ръце. Прогнозата за 2020 г. е, че очакваме тежка година, още повече, че вирусът е на цялата територия на страната. Има много положителни резултати при отстреляни диви прасета. Няма регион, в който да няма АЧС. При Източнобалканската свиня са останали по-малко от половината стада. Същото е положението и в цяла Европа. Вирусът го има и в Румъния в големи количества. Първоначално влезе в западната част, сега го има и в Трансилвания, като най-много има по южната част, където ни е границата с Дунав.

 

Прочети повече в сайта на Агрозона: https://bit.ly/2xjxjc7