ЦОРХВ в медиите

Начало

говедовъд.ею: "Анализ на данните от информационната система на ЕС за обявяване на някои особено опасни болести по животните (от системата ADNS) за периода 24.02 – 03.03.2017 г."

Епизоотична обстановка в съседни страни

На територията на Р. Турция, в азиатската част на страната са регистрирани 46 ЕО на шап.
На територията на Гърция е регистрирано първично епизоотично огнище на заразен нодуларен дерматит по говедата.
На територията на Румъния са регистрирани: Нюкясълска болест, инфекциозна анемия по конете и високопатогенна инфлуенца по птиците.
Във Франция и Италия са остановени 519 ЕО на син език причинени от три серотипа- 01, 04 и 08.

Епизоотична обстановка по отношение на високопатогенната инфлуенца H5N8 в Европа. От края на ноември 2017 до началото на март 2017 високопатогенната инфлуенца H5N8 по птиците се разпространи в цяла Европа. Досега не е имало такава мащабна и бързо разпространяваща се епизоотия на птичи грип. Основен източник на инфекция са дивите птици- засегнати са над 50 вида диви птици. Най-чести са случаите са при пеликани и лебеди, но има и няколко вида хищни птици. От домашните птици най-засегнати са патиците, но има инфектирани големи ферми с гъски, пуйки, фазани, кокошки носачки и бройлери. Особено големи загуби има в страните, в които се отглеждат патици за получаване на черен дроб- Унгария, Франция и България, където икономическите загуби са огромни. Засега няма заразени и заболели хора- този серотип е строго специфичен за птиците. Като най- лош сценарий е при следващата епизоотия на високопатогенна инфлуенца по птиците патогенността за хората да е налице и такова бързо разпространение ще постави Европа в кризисна ситуация.

От началото на 2017 в Европа са регистрирани 498 ЕО при домашни птици и 815 случая при диви птици

През седмицата продължава регистрирането на нови епизоотични огнища на високопатогенна инфлуенца по птиците H5N8 на по-голямата част от територията на Европа – за изминалата седмица са установени случаи при домашни и диви птици в Румъния, Република Сърбия, Франция, Германия, Италия, Великобритания, Белгия, Ирландия, Испания, Австрия, Чешката Република, Полша, Унгария, Словения, Литва и Словакия. Заболяването е проникнало в птицеферми във Франция, Чешка Република и Германия, съответно с: 43 359, 34 730 и 31 167 птици.

Обявени са 63 епизоотични огнища на африканска чума при диви свине в Литва, Латвия, Естония, Полша, както и 4 огнища при домашни свине в Украйна.

 

Прочети статията ТУК