ЦОРХВ в медиите

Начало

говедовъд.ею, Д-Р АКСИНИЯ АНТОНОВА: " Русия може да въведе “светофарна” система за етикетиране на храни"

Компетентните органи на Русия обсъждат въвеждането на нова “светофарна” национална система за етикетиране на храни.

При т.нар. „светофарно“ етикетиране, храната ще се маркира в червено, жълто или зелено, в зависимост от въздействието, което може да има върху здравето на потребителите. Етикетирането на първо време ще бъде доброволно, но въпреки това съществуват опасения, че това етикетиране може да причини някои проблеми при производителите на месо.

Червения цвят върху опаковката ще означава, че продуктът е потенциално вреден при консумация, зеления цвят ще показва, че тази храна е полезна, а жълтият цвят ще означава, че въздействието на продукта е смесен.

Например, според Министерството на здравеопазването на Русия, охладеното и замразено месо ще бъдат включени в зелената категория храни, което означава, че консумацията им се препоръчва за потребителите в определени количества.

Класификацията все още се обсъжда, но основно се смята, че всички видове необработено месо, включително свинско и говеждо месо, трябва да бъдат поставени в „зелената зона“.

В същото време е напълно възможно някои обработени меса, готови за готвене продукти и колбаси да попаднат в жълтите или червени категории. Това ще зависи от концентрациите на сол, транс-мазнини, изкуствени оцветяващи агенти и консерванти в продуктите.

Проучването, проведено от Центъра за изследване на общественото мнение показа, че близо 82% от руските граждани са подкрепили въвеждането на новата система за етикетиране. Общо 77% от потребителите са заявили, че са готови да вземат предвид цвета на етикета, когато избират какъв продукт да купят.

 

Цялата статия може да прочетете ТУК