Здраве на животните и хуманно отношение към тях

Начало

ПРОФ. ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ, Д.В.М.Н: Междинна оценка на риска на ECDC за опасностите от заразяване на гражданите на ЕС/ЕИП с новия корона вирус 2019-nCoV, появил се в Китай към 28.01.2020г.

Обща оценка на ситуацията към момента

Тъй като епидемията е свързана с новия корона вирус 2019-nCoV, има много неизвестни, например относно вирулентността / патогенността на вируса, начина на предаване, резервоар и източник на инфекция. ECDC счита, че на този етап наличните в момента епидемиологични данни са ограничени и следователно има значителна несигурност в тази оценка на риска.

Първоначално, по-голямата част от съобщените случаи са при пациенти, изложени на контакт с вируса на пазара за търговия на едро с морски дарове от гр. Ухан, провинция Хубей в Китай. По-късно беше съобщено, че случаите са концентрирани около два района на града, в които се помещават големи пазари за морски дарове [37]. Има и доказателства, че посещението на пазара за морски дарове в гр. Ухан не е единственият рисков фактор. Актуализация на ситуацията 28 януари 11:00 CET

От 31 декември 2019 г. и към 28 януари 2020 г. са регистрирани 4 587 лабораторно потвърдени случая на нова инфекция с корона вирус (2019-nCoV), включително 16 здравни работници и 106 смъртни случая.

 

Прочетете целият материал ТУК: