Хранителни добавки и добавки в храни

Начало

д-р Аксиния Антонова: Франция настоява за бдителност по отношение на породеното от пандемията Covid-19 разпространение на „чудодейни“ хранителни добавки с лечебни свойства на пазара

 

Генерална дирекция „Конкуренция, защита на потребителите и контрол на измамите“ на Франция (DGCCRF) предупреждава за разпространението на нелоялни търговски практики, упражнявани от някои онлайн търговци на дребно, които на фона на световната пандемия Covid-19, предлагат „чудодейни“ хранителни добавки, за които твърдят, че „укрепват имунната система“.

 


Генерална дирекция „Конкуренция, защита на потребителите и контрол на измамите“ (DGCCRF) функционира в рамките на Министерството на икономиката на Франция и нейната функция е да осигурява правилното функциониране на пазара, спазване на правилата за конкуренция, икономическата защита на потребителите, безопасността и съответствието на продуктите и услугите. Дирекцията изпълнява функцията на орган за надзор върху всички области на потребление (хранителни и нехранителни продукти, услуги); всички етапи на икономическата дейност (производство, преработка, внос и дистрибуция, независимо от нейната форма: магазини, сайтове за електронна търговия и др.).

Този орган контролира истинността на обявените здравни претенции, както и качеството на хранителните добавки, пуснати на пазара.

Твърденията за благоприятните здравни ефекти на някои хранителни добавки понякога са съмнителни или дори подвеждащи, особено при електронната търговия. Някои претенции, които производителите и дистрибуторите използват, когато продават своите продукти, включват повишаване на жизнеността, подобряване на съня, намаляване на стреса, подобряване на храносмилането и дори загубата на тегло.

Във връзка със зачестилите измамни практики на използване на недоказани здравни претенции, DGCCRF призовава потребителите към бдителност по отношение на „опортюнистичните оператори“, които се възползват от настоящата здравна криза, за да си осигурят нова пазарна ниша, а именно интернет продажбата на уж чудодейни хранителни добавки, чиито прием, според техните промоутъри, би бил достатъчен за профилактика и дори лечение на коронавирусна инфекция. Тази практика е особено разпространена при някои хранителни добавки, които са представени, като укрепващи имунната система. За да „оцветят“ твърденията си като „сериозни“, продавачите на тези „чудодейни“ продукти не се колебаят да използват твърденията: „укрепване на имунната система“, „предотвратяване на вирусни инфекции на дихателната система", които в условията на пандемията са особено популярни сред населението. Някои от тези хранителни добавки, често некоректно са представени, като „одобрени от Световната здравна организация (СЗО)“.


Координирани действия за предотвратяване на измамните практики.

В резултат от това явление, през март в международен мащаб на ниво Европейска комисия и държави членки на ЕС са предприети координирани действия, в които DGCCRF участва активно.

В тази инициатива вземат участие органите за защита на потребителите на 27 държави членки на ЕС, включително DGCCRF. По време на проведените разследвания на онлайн платформи и уебсайтове е установено, че от 268 разследвани уебсайтове, 206 са отбелязани като потенциални нарушители на правото на ЕС за защита на потребителите.

От тези уебсайтове, които търгуват със защитни маски, дезинфекциращи гелове, храни, хранителни добавки и нехранителни продукти, 88 съдържат продукти, за които се твърди, че притежават лечебни или превантивни ефекти срещу коронавирусна инфекция.

Целият материал можете да прочетете ТУК: