Диетични продукти, хранене и алергени

Начало

д-р Аксиния Антонова: Прекалено солената диета се отразява негативно на антибактериалните реакции на неутрофилите посредством хормонални смущения

 

Диета с високо съдържание на натриев хлорид (ДВСНХ) може да повлияе негативно върху функциите на имунната система чрез отслабване на антибактериалната активност на неутрофилите . Човешкото тяло се освобождава от приетата с храната наднормена готварска сол (натриев хлорид). Тази допълнителна сол се филтрира от бъбреците и се отделя с урината. Бъбреците имат сензор за натриевия хлорид, който активира функцията за екскреция на солта. Като нежелан страничен ефект, обаче, този сензор причинява натрупването на така наречените глюкокортикоиди в организма. А те от своя страна инхибират функцията на неутрофилните гранулоцити и антибактериалната функционалност. Учени от научни институти в Германия и Австралия са проучили ефекта на ПСД върху имунната защита срещу пиелонефрит.

 

Въведение

Обикновено, диетата (хранителният режим) в развитите държави е богата на натриев хлорид (NaCl или готварската сол), което крие различни рискове за здравето и се смята, че допринася за така наречените „болести на благополучието“. Консумацията на твърде много натриев хлорид може да повиши кръвното налягане и по този начин да се увеличи рискът от инфаркт или инсулт. Препоръчителният дневен прием на готварска сол не е „еднозначен“. Световната здравна организация препоръчва максимално количество от 5 грама на ден - около една чаена лъжичка. В Германия, по данни на института „Робърт Кох“, мъжете консумират средно по 10 грама сол, докато жените могат да консумират повече от 8 грама на ден.

На база на извършени проучвания е доказано е, че натриевият хлорид засилва имунните реакции в различни контексти. Диета с високо съдържание на натриев хлорид (ДВСНХ) може да стимулира имунитета чрез ядрения фактор на активираните Т-клетки-5 (NFAT5 ) и по-конкретно в кожата, където се складира натрия. Натрупването на натрий в кожата е предпоставка за потенциране на макрофагиалната защита при експериментална кожна лайшманиоза. Проучванията са показали, че някои кожни инфекции, като кожна лайшманиоза се лекуват значително по-бързо, ако животните консумират храни с високо съдържание на сол. Постъпването на повече натрий с храната стимулира имунния отговор на макрофагите – имунните клетки, които показват по-висока активност и ефективност при повишена соленост на средата. В тази връзка, учените правят заключение, че натриевият хлорид има засилващ имунитета ефект по отношение на някои кожни заболявания.

Във връзка с научния интерес по отношение на влиянието на ДВСНХ върху развитието на някои бактериални инфекции, екипи от учени от Германия и Австралия са проучили ефектът на ДВСНХ върху имунната защита срещу пиелонефрит, предизвикан от уропатогенни Escherichia coli (най-честата бъбречна инфекция).

Целият материал можете да прочетете ТУК: