БЮЛЕТИН НА АСОЦИАЦИЯТА НА МЕСОПРЕРАБОТВАТЕЛИТЕ В БЪЛГАРИЯ (АМБ), Д-Р АКСИНИЯ АНТОНОВА: "Норвежко проучване показва, че веганите са по-застрашени от недостиг на йод"
Според норвежко проучване, което изследва йодния статус на различни групи от населението на Норвегия, приемът на йод сред веганите най-вероятно е недостатъчен. Вероятността от набавяне на йод чрез храна и хранителни добавки при веганите е най-ниска (14%), съобщава съвместният изследователски екип от изследователи от Университета в Осло, Норвежкия институт за обществено здравеопазване и Националния институт за здраве и благополучие, Финландия.
При децата вероятността да бъдат покрити изискванията на Препоръката за северно хранене (NNR) за прием на йод е най-голяма (82%).
Използвайки критериите на Световната здравна организация (СЗО) за средната концентрация на йод в урината (UIC), приемът на йод е недостатъчен в различни групи от населението, участващи в проучването. Оценката на йодния статус се основава на възраст, начин на живот и вегетариански диетични практики.
Според проучването, пациентите в старческа възраст, бременните жени, жени в детеродна възраст и вегетарианците са имали средна UIC под границата, определена от СЗО и при тях вероятността за адекватен прием на йод е най-малка. Също така, хранителните източници на йод не осигуряват адекватен прием във всички групи от населението и е необходимо да се използват хранителни добавки, съдържащи йод, за да се осигури адекватен прием на йод при вегани и индивиди, които не могат да си го набавят само от диетата.
Цялата статия може да прочетете ТУК, стр. 9
БЮЛЕТИН ЗА МЕСОТО - Бр. № 11, от 21 май до 05 юни 2018 г. прочетете ТУК