Диетични продукти, хранене и алергени

Начало

Георги Балджиев – Безопасност на гъбен прах от Agaricus bisporus с витамин D2 като нова храна съгласно Регламент (ЕС) 2015/2283

Информация от ЕОБХ

По искане на Европейската комисия, панелът по хранене, нови храни и алергени (NDA) към Европейския орган по безопасност на храните (ЕОБХ/EFSA) е изготвил становище относно безопасността на гъбен прах от Agaricus bisporus с витамин D2 като нова храна съгласно Регламент (ЕС) 2015/2283. Новата храна представлява стрити на прах, предварително изсушени плодни тела на гъби от вида Agaricus bisporus (култивирана печурка), които са били контролирано изложени на ултравиолетово лъчение (UV) . В резултат на UV обработката се предизвиква превръщане на провитамин D2 (ергостерол) във витамин D2 (ергокалциферол). Обикновено, превръщането на ергостерола в ергокалциферол се извършва в естествени условия под влияние на слънчевото UV лъчение. Тъй като култивираните печурки традиционно се отглеждат на тъмно, тази трансформация не се извършва като естествен процес, което налага допълнителното облъчване, за да се получи активната форма на витамин D2. Концентрацията на витамина в предложената нова храна е в рамките на 580–595 µg/g. Заявителят е предоставил и анализ на хранителния състав на новата храна, който изглежда така: въглехидрати (~ 33%), протеини (~ 31%), фибри (~ 19%), пепелно съдържание (~ 9%), влага (~ 4%) и мазнини (~ 3%), като се съдържат и витамини и минерали. Имайки предвид предложената максимална употреба и прием, Панелът счита, че приносът на тези хранителни вещества към общия дневен прием е незначителен, с изключение на витамин D.

Предвижда се новата храна да се използва като съставка към различни храни и напитки, включително в храни със специални медицински цели и в хранителни добавки. Целевата група е общото население, с изключение на хранителните добавки и храните със специално медицинско предназначение, за които целевата група са лица на възраст над едва година. Оценката на панела NDA се отнася само до рисковете за човешкото здраве, които могат да бъдат свързани с употребата на новата храна при предложените условия за употреба и не е оценка на ефикасността на новата храна по отношение на претендирани здравни ползи.

Предложените от заявителя нива на употреба на новата храна са 3,58 mg/100 g за продукти, различни от напитки (с изключение на хранителни добавки) и 1,79 mg/100 ml за напитки. Тези условия на употреба биха съответствали на нива от 2,1 µg витамин D2/100 g за продукти, различни от напитки, и 1,1 µg витамин D2/100 ml за напитки. Заявителят също така предлага новата храна като съставка в хранителни добавки и храни със специални медицински цели, при максимална доза от 15 µg витамин D2/ден.

В становището на ЕОБХ е оценен потенциалният комбиниран прием на витамин D от новата храна и други източници (витамин D2 или D3).

Гъби на прах с витамин D2, получени в различен производствен процес и с различни спецификации, са включени вече в списъка на Съюза на новите храни с максимална концентрация от 2,25 µg витамин D2/100 g за няколко категории храни и максимум 15 µg витамин D2/ден за храни със специално медицинско предназначение (както са определени в Регламент (ЕС) № 609/2013, с изключение на тези, предназначени за кърмачета, както и хранителни добавки, определени в Директива 2002/46/ЕО, предназначени за общото население с изключение на кърмачета).

Целият материал можете да прочетете ТУК: