Диетични продукти, хранене и алергени

Начало

Георги Балджиев: Възможности за сътрудничество в рамките на Европейския съюз по отношение на оценката на риска във връзка с новите храни

Novel foods Network meeting – 12th January 2021

 

На 12.01.2021 г., в онлайн среда, бе проведена четвъртата среща на научната група, отговорна за изготвянето на научни оценки за нови храни към ЕОБХ (Европейски орган по безопасност на храните). Главна тема на срещата бе представянето и обсъждането на възможности за сътрудничество в рамките на Европейския съюз по отношение на оценката на риска във връзка с новите храни.

В заседанието участие взеха 26 участници от 16 държави членки, като на заседанието присъстваха и представители на Норвегия и Швейцария.

Andrea Germini от панела по хранене, нови храни и алергени представи на вниманието на заседателите основните насоки за обсъждане на предложението за нов модел за сътрудничество в областта на оценката на риска от нови храни. Бяха представени накратко варианти за сътрудничество между ЕОБХ и държавите членки в контекста на настоящия работен процес на ЕОБХ за оценка на риска. По-специално, бе изтъкната възможността за модел на партньорство за оценка на риска на безопасността на нови храни, който е бил обсъден по-рано на заседанието на Консултативния форум на ЕОБХ на 2-3 декември 2020 г. и подчерта новите възможности за сътрудничество, позволени от прилагането на Регламента за прозрачността.

Donna Lucas (финансов отдел) представи преглед на безвъзмездните средства на ЕОБХ и обсъди варианти за инициативата за предоставяне на безвъзмездни средства, които биха могли да подкрепят обсъжданите модели на сътрудничество. В представянето бяха посочени и варианти за нова схема за използване на безвъзмездни средства за извършването на определени задания и други възможности за отпускане на безвъзмездни средства, които могат да бъдат налични.

Lisa Brovall (финансов отдел) представи новата схема, публикувана от ЕОБХ на отнасяща се до научната и техническа подкрепа на дейностите на ЕОБХ. Бяха предоставени данни за специфичните покани, които са от интерес за оценката на риска по отношение на новите храни.

Накрая Panos Kalavros от отдел "Човешки ресурси" представи преглед на схемата за командироване на национални експерти в ЕОБХ.

Всяко представяне беше последвано от време за въпроси и отговори.

По-долу следват акцентите от презентациите на споменатите лектори.

Въведение

Юридическата рамка, в която се извършва процеса на оценка на риска по отношение на новите храни е Регламент (ЕС) 2015/2283 . Главните особености по отношение на процеса са:

  • Оценката се извършва централизирано на ниво ЕС от м. януари 2018 г.;
  • Срокът за извършване на оценката е 9 месеца след получаване на валидно заявление (срокът не тече за времето за т.нар. спиране на часовника, когато се изисква допълнителна информация от страна на заявителя);
  • Не се извършва първоначална оценка от страна на държавите-членки.

Откакто е влязъл в сила Регламент (ЕС) 2015/2283 от началото на 2018 г. до края на 2020 година са получени 160 заявления за оценка на безопасността на нови храни, докато преди 2018 г. в Европейският орган по безопасност на храните (ЕОБХ) са постъпвали средно 5 до 7 заявления на година. За да отговори на изискванията, управленският екип на ЕОБХ е увеличил петкратно броя на служителите, двукратно броя на работните групи, като е разработена и схема за възлагане на външни изпълнители по отношение на научния ресурс и техническото осигуряване.

Нов модел за сътрудничество по отношение на новите храни

Преди влизането в сила на новия регламент (до 2018 г.), компетентните органи на държавите членки извършваха първоначалната оценка на риска. Това пряко участие вече не е възможно след 2018 г., което крие в себе си един недостатък – това е опитът и експертизата на отделните експерти и органи на държавите членки, който вече не се използва и може да бъде загубен. Регламентът за прозрачността дава възможност на националните научни организации да изготвят предварителни научни становища или части от тях, които да бъдат предмет на обсъждане и допълнителна работа от страна на експертите в ЕОБХ. В тази връзка общата цел е разработване на устойчив модел на сътрудничество, който да се интегрира и изгради рамка на взаимодействие по отношение на компетентността на държавите членки в оценката на риска от новите храни.

Целият материал можете да прочетете ТУК