Диетични продукти, хранене и алергени

Начало

Георги Балджиев: Информация от ЕОБХ: Оценка на заявление за промяна в условията на употреба на галакто-олигозахариди като нова храна в състава на хранителни добавки съгласно Регламент (ЕС) 2015/2283

 

По искане на Европейската комисия, панелът по хранене, нови храни и алергени (NDA) към Европейския орган по безопасност на храните (ЕОБХ/EFSA) е изготвил становище относно безопасността при промяна в условията за употреба на галакто-олигозахариди като нова храна съгласно Регламент (ЕС) 2015/2283. Новата храна представлява галакто-олигозахариди, състоящи се от 2 до 9 галактозилни остатъка, свързани към молекула глюкоза, посредством бета гликозидна връзка, но също така съдържа лактоза и нейните мономери (галактоза и глюкоза). Галакто-олигозахаридите се срещат естествено в говеждата коластра , както и в различни ферментирали млечни продукти (например в йогурта могат да се съдържат между 0.03% и 0.58% галакто-олигозахариди в зависимост от използвания микроорганизъм за ферментация на продукта).


На фигурата е изобразен схематично процес на получаване на галакто-олигозахариди.

Съгласно Регламент (ЕС) 2015/2283, новата храна попада в следните категории:

  • храна с нова или преднамерено модифицирана молекулярна структура, когато тази молекулярна структура не е била използвана като храна или в храна в рамките на Съюза преди 15 май 1997 г.;

  • храна, съставена, изолирана или произведена от микроорганизми, гъби или водорасли;

В свое научно становище от 2010 г., ЕОБХ категоризира галакто-олигозахаридите като хранителни фибри.

Крайният продукт на новата храна, с търговско наименование Oligomate®55N, представлява сироп, съдържащ ≥ 55% галакто-олигозахариди в сухото вещество и се произвежда ензимно от два ензима (β-галактозидази – единият ензим е получен от гъбния организъм Sporobolomyces singularis Phaff & Carmo Souza, с помощта на който се катализира ß-O-гликозилирането на лактозата, а другия – от гъбния организъм Kluyveromyces lactis (Dombr.) Van der Walt, с помощта на който се хидролизира лактозата до млечна киселина). Галакто-олигозахаридите, произведени от β-галактозидази съгласно същия производствен процес, вече са разрешени и включени в списъка на ЕС за нови храни . От историческа гледна точка, в ЕС галакто-олигозахариди се използват от 1997 г., като се влагат в адаптирано мляко, бебешки храни и функционални храни.

Целият материал можете да прочетете ТУК