Диетични продукти, хранене и алергени

Начало

Георги Балджиев: Проучване на вероятността веган базираната диета да доведе до влошаване на здравината на костите

 

Информация

за съобщение на Федералния институт за оценка на риска (BfR) на Германия

 

Веганството е философия и начин на живот, в който е характерно изключването, доколкото е възможно и осъществимо, на всякакви форми на експлоатация и/или жестокост към животните по отношение на използването им за храна, облекло или други цели. В диетичен смисъл веганството означава липса на консумация на каквото и да е от животински произход – месо, риба, яйца, млечни продукти, пчелен мед, желатин, глицерин и редица други.

В последните няколко десетилетия веганството става все по-популярен и желан начин на живот от мнозина, превръщайки се отчасти дори в нещо като модерна тенденция. 

По този повод, редица научни изследвания разглеждат този начин на хранене както в светлината на неговите евентуални ползи за здравето, така и от гледна точка на вероятните опасности, които то може да крие.

В ново проучване на Германския федерален институт за оценка на риска (BfR), чрез ултразвуково изследване на костната плътност на петната кост (calcaneus) са сравнени 36 души, практикуващи вегански режим на хранене с 36 души на смесено хранене. Резултатите са показали, че хората, спазващи веганска диета, са показали по-ниски средни стойности при ултразвуковото изследване в сравнение с другата група, което е показател за по-лошо здраве на костите

Целият материал можете да прочетете ТУК: