Анализ на данните от системата за бързо предупреждение за храни и фуражи (RASFF)

Начало

Георги Балджиев: „Анализ на данните за нотификациите по системата за бързо предупреждение за храни и фуражи (RASFF), свързани със обявяването на нови храни за 2020г.“

 

Системата за бързо предупреждение за храни и фуражи (RASFF), управлявана от Европейската Комисия и включваща държавите членки и Европейския орган по безопасност на храните (EFSA), е създадена с Регламент (ЕО) № 178/2002. Тя има за цел да осигури на органите, контролиращи храните и фуражите, ефективна обмяна на информация, относно рисковете и мерките, които са взети или предстои да бъдат взети, за овладяването на тези рискове.

В настоящия материал са проследени данните от RASFF, засягащи неразрешените нови храни като опасност за 2020 година.

Общият брой на нотификациите, отнасящи се за нови храни за посочения период са 114 броя (спрямо 104 за 2019 г., което означава 8,8% повишение на годишна база).

На Фигура 1 е показана тенденцията на броя на нотификациите за 2020 година. Най-голям брой нотификации има през месеци октомври (13 броя), като прави впечатление сравнително равномерното разпределение на броя нотификации в по-голямата част от годината. Най-вероятно това се дължи на естеството на опасността – тя зависи не толкова от сезон или условия, свързани със съхранение и транспорт, доколкото се касае до планиран контрол най-често на вноса на храни от трети страни за пазара на ЕС. Нотификациите се отнасят до забранени вещества, неоторизирани нови хранителни съставки или неоторизирани нови храни по смисъла на Регламент (ЕС) 2015/2283

Целият материал можете да прочетете ТУК: