Д-Р БРАНИМИР КАНАКИДИС: Анализ на данните, получени от системата за бързо предупреждение за храни и фуражи (RASFF) за месец април 2022г.
Общият брой нотификации за месец април 2022 г. е 379. Сигналите в категория храни са най-много – 336, за фуражите – 18, а за материалите в контакт с храни – 24 (фиг.1).
Фиг. 1 Анализ на нотификациите по отношение на разпределението по групи: храни, фуражи и материали в контакт с храни.
ПРЕДУПРЕДИТЕЛНИ НОТИФИКАЦИИ – 96 нотификации, които се разпределят в следните категории:
Зърнени и тестени изделия – 10 нотификации: алкалоиди на мораво рогче в ръжено брашно от Франция и от Белгия; етиленов оксид в хрупкав хляб с киноа и без глутен от Чехия и в ечемичена трева на прах от Китай; възможно наличие чужди тела (парчета метал) в сладкиши брауни от Белгия; 2-хлороетанол в глутен от Холандия; афлатоксини в брашно от твърда пшеница от Франция; недекларирани алергени (бадеми и лешници) в хляб със стафиди от Холандия; шигатоксин продуцираща Escherichia coli О145 в тесто за пица от Холандия.
Плодове и зеленчуци – 9 нотификации: наличие на недеклариран алерген (серен диоксид) в сушени кайсии от Турция (2) и в боб от Ливан; хлорпирифос-метил в грейпфрути от Турция (2); охратоксин А в стафиди от Узбекистан и от Афганистан; Salmonella в тиквени семки от Китай и хлороталонил в захарен грах от Гватемала.
Месо и месни продукти (различни от птиче месо) – 8 нотификации: Listeria monocytogenes в свинска глава от Белгия, в нарязана шунка от Италия, в филе Д‘анверс (вид белгийски месен деликатес) от Белгия и в датски пушен бекон от Полша; Salmonella в пастет за мазане от Белгия и в телешки бургер от Холандия и шигатоксин продуцираща Escherichia coli в говежди кланичен труп от Белгия.
Риба и рибни продукти – 6 нотификации: живак в риба меч от Испания (2) и в стекове от риба тон от Виетнам; хистамин в замразени сардини от Португалия; наличие на багрилата малахитово зелено и левкомалахитово зелено в замразена червена тилапия от Виетнам и недеклариран алерген (пшеница) в пържено филе от херинга от Швеция.
Ядки, продукти от ядки и семена – 6 нотификации: етиленов оксид в сусам от Холандия; недеклариран алерген (мляко) в шоколад с ядки от Германия; недеклариран алерген (лешници) в паста от Холандия; недеклариран алерген (лактоза) на етикета на люти ядки също от Холандия; афлатоксини във фъстъци от Парагвай и Salmonella в семена от чия от Холандия.