Анализ на данните от системата за бързо предупреждение за храни и фуражи (RASFF)

Начало

Д-Р БРАНИМИР КАНАКИДИС: Анализ на данните, получени от системата за бързо предупреждение за храни и фуражи (RASFF) за месец май 2022г.

Общият брой нотификации за месец май 2022 г. е 378. Сигналите в категория храни са най-много – 332, за фуражите – 26, а за материалите в контакт с храни – 20 (фиг.1).

 

ПРЕДУПРЕДИТЕЛНИ НОТИФИКАЦИИ – 99 нотификации, които се разпределят в следните категории:

Билки и подправки – 12 нотификации: наличие на пестициди в кимион от Индия (2); Salmonella в сминдух от Индия и в смес от сол и пипер от Дания; хлорпирифос в листа от целина от Белгия; афлатоксини в червен пипер от Мароко; етиленов оксид в микс от подправки от Хонг Конг; високи нива на тропанови алкалоиди в чубрица от Австрия; наличие на аурамин О и цис-биксин в кимион от Индия; бензо(а)пирен и полициклични ароматни въглеводороди в червен пипер от Испания; наличие на алоин в билков микс от Италия и хлорпирифос и метомил в майорана (Origanum majorana) от Египет.

Диетични храни, хранителни добавки и обогатени храни – 9 нотификации: наличие на олово в хранителна добавка от САЩ и в бебешка храна от Швеция; високи нива на кофеин в хранителна добавка от Холандия; 2-хлороетанол в екстракт от Bacopa monnieri от Индия; наличие на тетрахидроканабидиол (THC) и на неразрешената нова хранителна съставка канабидиол (CBD) в CBD масло от Чехия; нортадалафил в хранителна добавка от Холандия; наличие на неразрешената субстанция силденафилов аналог в хранителна добавка също от Холандия; предозиране с витамин Д3 на кърмачета от Германия и наличие на етиленов оксид в хранителна добавка от Франция.

Месо и месни продукти (различни от птиче месо) – 8 нотификации: Listeria monocytogenes в бекон с горчица от Белгия и в мортадела от Италия; шигатоксин продуцираща Escherichia coli в охладено говеждо месо от Аржентина; наличие на глутен в свободен от глутен черен пудинг от Ирландия; чуждо тяло (парче полиетилен) в колбас от Румъния; Salmonella серогрупа В и Listeria monocytogenes в салам от Италия; Salmonella в замразено сготвено телешко месо от Холандия и наличие на чуждо тяло (парче пластмаса) в телешки бургер от Германия.

Мляко и млечни продукти – 8 нотификации: Listeria monocytogenes в сирене от Чехия, в сирене от сурово козе мляко от Франция, в сирене моцарела от Полша, в различни сирена от Белгия и в сирене теладжио от Италия; недеклариран алерген (яйце) в млечен продукт от Холандия; Cronobacter в мляко за кърмачета от Чехия и Salmonella в рендосано сирене от Испания.

Ядки, продукти от ядки и семена – 8 нотификации: афлатоксини в бадеми от Испания и от Белгия, в сушени фъстъци от Виетнам, в печени фъстъци също от Виетнам и в печени ядки от Филипините; хлорпирифос – метил в шамфъстък от САЩ; високи нива на цианид в кайсиеви ядки от Китай и високо съдържание на морфин в семки от син мак от Турция.

 

Целият материал можете да прочетете ТУК