Анализ на данните от системата за бързо предупреждение за храни и фуражи (RASFF)

Начало

Д-Р БРАНИМИР КАНАКИДИС: Анализ на данните, получени от системата за бързо предупреждение за храни и фуражи (RASFF) за месец юли 2022г.

Общият брой нотификации за месец юли 2022 г. е 346. Сигналите в категория храни са най-много – 306, за фуражите – 24, а за материалите в контакт с храни – 16 (фиг.1).

 

 

Фиг. 1 Анализ на нотификациите по отношение на разпределението по групи: храни, фуражи и материали в контакт с храни.

 

ПРЕДУПРЕДИТЕЛНИ НОТИФИКАЦИИ – 83 нотификации, които се разпределят в следните категории:

Месо и месни продукти (различни от птиче месо) – 10 нотификации: Listeria monocytogenes в шунка от Италия, в изсушен колбас чоризо от Франция и в охладени месни рула от Германия; шигатоксин продуцираща Escherichia coli в месо от Белгия и в говеждо месо от Бразилия; Salmonella spp. в халал пържола от Испания; недеклариран алерген (яйце) в чиполата (вид френска прясна наденица от едро смляно свинско месо) от Холандия; наличие на ветеринарномедицински продукти (триметоприм, сулфаметоксазол и окситетрациклин) в свински кланични трупове, месо и органи от Холандия; наличие на ветеринарномедицинския препарат окситетрациклин в свинско месо също от Холандия и Salmonella в замразени кнедли с месо от Латвия.

Птиче месо и продукти от птиче месо – 10 нотификации: Listeria monocytogenes в пилешки хапки от Франция, замразено печено пилешко филе от Унгария и в печени пилешки гърди от Тайланд; Salmonella в ястие с пилешко месо от Белгия и в пилешки кебап от Полша; Salmonella enterica ser. Enteritidis в замразено пилешко месо от Полша и в птиче месо също от Полша; Salmonella spp. в цяла печена пуйка от Франция; Salmonella enterica ser. Typhimurium в пуешко месо от Полша и Salmonella enterica ser. Enteritidis и Salmonella група С1 в пилешки кожи от Полша.

Риба и рибни продукти – 7 нотификации: Listeria monocytogenes в марината от октопод от Франция, в пушена сьомга от Мароко и в замразена пушена сьомга от Холандия; високи нива на живак в замразена акула от Испания и в замразена риба меч също от Испания; наличие на неразрешената субастанция малахитово зелено в замразен сом от Виетнам и високи нива на хистамин във филета от аншоа от Испания.

Готови ястия и закуски – 7 нотификации: наличие на тропанови алкалоиди в царевичен чипс с неизвестен произход, от Белгия и от Германия; чуждо тяло в мариновани зеленчуци от Китай; недеклариран алерген (глутен) в хапки от хумус от Финландия; дефект на херметичността на консервирани терини от Франция и ипродион в готово ястие от Южна Корея.

Билки и подправки – 6 нотификации: наличие на неразрешената субстанция хлорат в семена от кориандър от Русия; наличие на оцветителите Судан 1 и Судан 4 в микс от подправки от Ливан; антраквинон в сушен кардамон от Виетнам; афлатоксини в боб от Бразилия; Salmonella spp. в сусамова паста тахини от Йордания и Salmonella enterica ser. Bareilly в къри от Индия.

 

Целият материал можете да прочетете ТУК