Анализ на данните от системата за бързо предупреждение за храни и фуражи (RASFF)

Начало

Д-Р БРАНИМИР КАНАКИДИС: Анализ на данните, получени от системата за бързо предупреждение за храни и фуражи (RASFF) за месец декември 2022г.

Общият брой нотификации за месец декември 2022 г. е 347. Сигналите в категория храни са най-много – 318, за фуражите – 19, а за материалите в контакт с храни – 10 (фиг.1).

 

 

Фиг. 1 Анализ на нотификациите по отношение на разпределението по групи: храни, фуражи и материали в контакт с храни.

 

ПРЕДУПРЕДИТЕЛНИ НОТИФИКАЦИИ – 104 нотификации, които се разпределят в следните категории:

Риба и рибни продукти – 15 нотификации: високи нива на хистамин във филета от скумрия от Полша, в замразена риба тон от Португалия, в замразени филета от риба тон от Виетнам, в риба тон от Чехия и във филета от аншоа в зехтин от Перу; Listeria monocytogenes в партида тартар от сьомга от Франция, в сьомга за рибни салати от Швеция, в пушени филета от змиорка от Полша, в пушена сьомга от Дания и в нарязана пушена риба марлин от Испания; наличие на живак в синя акула от Испания, във филета от риба тон от Еквадор и в риба меч от Испания; опаразитяване с Anisakis в маринована аншоа от Италия и недеклариран алерген (яйца) в рибна кайма от Полша.

Плодове и зеленчуци – 13 нотификации: хлорпирифос в боб от Мадагаскар,  в люти чушки от Перу и в червени стафиди от Афганистан; наличие на чужди тела (парчета стъкло) в червено зеле с ябълки от Холандия; етиленов оксид в сушен шалот от Индия; пестицидни остатъци в стафиди от Иран; диафентиурон в праз лук от Южна Африка; наличие на кадмий в моркови от Полша и в чушки от Мароко; ламбда-цихалотрин в маруля ендивия от Испания; наличие на норовирусна РНК в замразени ягоди от Египет и Salmonella в люцерна от Холандия.

Билки и подправки – 11 нотификации: наличие на етиленов оксид в микс от подправки от Индия и в кардамон от Германия; наличие на хлорпирифос и малатион в мента от Египет; наличие на антраквинон и полициклични ароматни въглеводороди в сушен анасон от Виетнам; високо ниво на олово в кардамон от Германия; хлорпирифос и профенофос в сушена мента от Гърция; хлорпирифос в мента от Египет; пирилизидинови алкалоиди в смлян кимион с неизвестен произход; пестицидни остатъци в босилек от Израел; Salmonella spp. в черен пипер от Германия и наличие на неразрешения оцветител Судан 4 в билки от Франция.

Диетични храни, хранителни добавки и обогатени храни – 10 нотификации: наличие на чужди тела (стъклени фрагменти) в хранителна добавка от Австрия; недеклариран алерген (глутен) в свободна от глутен, хранителна добавка от Ирландия; наличие на субстанцията монаколин К в хранителна добавка от Испания; наличие на неразрешените субстанции силденафил и тадалафил в хранителни добавки от Малайзия; високо съдържание на монаколини в хранителна добавка с червен ориз от Испания; наличие на новата хранителна съставка екстракт от коноп с повишено съдържание на тетрахидроканабидиол (ТНС) в хранителни добавки от Чехия; наличие на хидроксиантраценови деривати в хранителна добавка от Монако; наличие на чужди тела (парчета стъкло) в активен магнезиев цитрат от Холандия; емодин в хранителна добавка от Италия и наличие на неразрешената субстанция силденафил в хранителни добавки от Обединеното кралство.

 

Целият материал можете да прочетете ТУК