Анализ на данните от системата за бързо предупреждение за храни и фуражи (RASFF)

Начало

Д-Р БРАНИМИР КАНАКИДИС: Анализ на данните, получени от системата за бързо предупреждение за храни и фуражи (RASFF) за месец април 2023г.

Общият брой нотификации за месец април 2023 г. е 302. Сигналите в категория храни са най-много – 268, за фуражите – 24, а за материалите в контакт с храни – 8 (фиг.1).

 

ПРЕДУПРЕДИТЕЛНИ НОТИФИКАЦИИ  94 нотификации, които се разпределят в следните категории:

Ядки, продукти от ядки и семена – 15 нотификации: наличие на афлатоксини в царевица за пуканки от Турция (2), в шамфъстък от Иран и в орехови ядки от Украйна; Salmonella spp. в сусамова паста от Турция и от Сирия и в тахан от Йордания; Salmonella в анансонови семки от Турция и в паста с шамфъстък от Италия; наличие на неразрешените субстанции: 2-хлороетанол, хлорат и хлорпирифос в бял сусам от Индия; високо съдържание на цианид в горчиви кайсиеви ядки от Пакистан; наличие на голямо количество семена от синап в ленено семе от Турция; неотразен на етикета алерген (фъстъци) в бадемова паста от Гърция; хлорпирифос в ядки от Испания и високо съдържание на синилна киселина в ленено семе от Казахстан.

Месо и месни продукти (различни от птиче месо) – 7 нотификации: шигатоксин продуцираща Escherichia coli в говеждо месо от Холандия и в кайма от Белгия; наличие на чужди тела (метални скоби) в колбас от Литва; Salmonella enterica ser. Newport в партиди кайма от пуешко месо от Полша; Salmonella в сушен традиционен колбас „Feyet catalan” от Испания; чуждо тяло (парче стъкло) в сготвен колбас от Литва и наличие на Salmonella spp. в пикантен суров колбас „Sopressa nostrana” от Италия.

Птиче месо и продукти от птиче месо – 7 нотификации: Salmonella enterica ser. Enteritidis в замразено пилешко месо от бут от Литва (2), пилешки крака от Полша и в пилешко месо от Испания; Salmonella spp. в нарязана патешки черен дроб от България; Salmonella в замразени изпечени пилешки гърди от Украйна и Salmonella enterica ser. Typhimurium в пуешко месо от Полша.

Готови ястия и закуски – 7 нотификации: недеклариран алерген (мляко) в лазаня от Холандия; Bacillus cereus в готово ястие от Австрия; наличие на чуждо тяло (парче пластмаса) в продукт за мазане от Холандия; недеклариран алерген (риба) в готови за консумация ястия от Франция; погрешно етикетиране (липса на означение на алергените млечна съставка и пшеница на немски език) на охладена лазаня болонезе от Белгия; наличие на чужди тела (стъклени фрагменти) в салата от Полша и Listeria monocytogenes в кнедли (пирожки) с пълнеж от месо от Полша.

 

Целият материал можете да прочетете ТУК