Анализ на данните от системата за бързо предупреждение за храни и фуражи (RASFF)

Начало

Д-Р БРАНИМИР КАНАКИДИС: Анализ на данните, получени от системата за бързо предупреждение за храни и фуражи (RASFF) за месец май 2023г.

Общият брой нотификации за месец май 2023 г. е 438. Сигналите в категория храни са най-много – 373, за фуражите – 51, а за материалите в контакт с храни – 14 (фиг.1).

 

 

Фиг. 1 Анализ на нотификациите по отношение на разпределението по групи: храни, фуражи и материали в контакт с храни.

 

ПРЕДУПРЕДИТЕЛНИ НОТИФИКАЦИИ  113 нотификации, които се разпределят в следните категории:

Плодове и зеленчуци – 14 нотификации: наличие на хлорпирифос в замразени броколи от Полша и в круши от Китай; кадмий в замразени малини от Сърбия и в замразени ананаси от Коста Рика; оксамил в картофи от Гърция; пестицидни остатъци в чушки чили от Сенегал; наличие на картофени клубени в зеленчуков микс от Белгия; високо съдържание на йод в изсушени морски водорасли от Китай; неотразен на етикета алерген (серен диоксид) в мариновани лозови сърми от Турция; наличие на високи нива на пестициди в замразен фасул от Китай; хлорпирифос-етил и металаксил в плодове от Кения; високи нива на хлормекват в круши от Холандия; наличие на зеленчуци от сем. Картофови в зелен фасул от Холандия и Listeria monocytogenes в замразени броколи от Полша.

Птиче месо и продукти от птиче месо – 11 нотификации: Salmonella enterica ser. Enteritidis в замразено пилешко месо от Украйна, в охладени и замразени пилешки елементи от Полша и в замразено пилешко месо от бут, също от Полша; Salmonella в парчета мариновано пилешко месо от Франция и месни пилешки заготовки, също от Франция; Salmonella enterica ser. Enteritidis и Salmonella enterica ser. Infantis в замразено пилешко месо от бут от Полша; сгрешен срок на годност на пилешки колбаси от Белгия; Salmonella enterica ser. Derby в пилешки четвъртини от Полша; Salmonella enterica ser. Typhimurium в замразени пуешки месни заготовки от бут от Испания; Salmonella enterica ser. Infantis в замразена пилешка кайма от Холандия и наличие на Listeria monocytogenes в нарязана цяла пуйка от Швеция.

Зърнени и тестени изделия – 11 нотификации: наличие на недеклариран алерген (млечен протеин) в зърнена закуска от Естония и в шоколадови сладки от Холандия; наличие на чуждо тяло (метален фрагмент) в тестени изделия от Испания; Listeria monocytogenes в палачинки от Франция; скополамин в брашно от теф от Германия; афлатоксин В1 в оризови крекери за малки деца от Белгия; атропин и скополамин в брашно от теф от Испания; неотразен на етикета алерген (шамфъстък) на бисквити от Белгия; фумонизини в царевични зърнени продукти от Испания и наличие на тропанови алкалоиди в хлебни изделия от брашно от теф от Германия.

Риба и рибни продукти – 9 нотификации: наличие на хистамин във филета от аншоа в олио от Перу, в риба тон от Испания и в стекове от риба тон от Виетнам; живак в замразени стекове от риба меч от Португалия, в замразена и нарязана акула мако от Испания и в охладена ципура от Тунис; проблем при препакетиране на пушена сьомга от Белгия; наличие на чуждо тяло в стъклен буркан с белени скариди от България и наличие на Listeria monocytogenes в осолени филета от херинга от Литва.

Билки и подправки – 9 нотификации: хлорпирифос в семена от копър от Испания и в джинджифил на прах от Иран; наличие на пестицидни остатъци в семена от кимион от Индия и от Турция; хлорпирифос и пиридат в сушени подправки от Индия; етиленов оксид в кайенски пипер от Турция; остатъци от ацетамиприд, хлорпирифос, имидаклоприд и тиофанат-метил в листа от сминдух от Индия и наличие на чуждо тяло (восък) в паста с подправки, също от Индия.

Ядки, продукти от ядки и семена – 9 нотификации: наличие на афлатоксини и на неразрешените оцветители Е 110 – жълто оранжево S и Е 124 – кохинилово червено А в печени семки от пъпеш от Сирия; недекларирани алергени (кашу и ядки от макадамия) в ядки от Холандия; високо съдържание на прусинова киселина в бадеми, също от Холандия; подозрение за замърсяване с афлатоксини на бадемово брашно от Испания; недеклариран алерген (фъстъци) в бадеми от Гърция; високо съдържание на хидроцианова киселина в ленени семена от Франция; Salmonella в паста тахини от Египет; недеклариран алерген (млечен протеин) във фъстъчено масло с шоколад от Словения и наличие на чужди тела (парчета дърво) в лешници от Белгия.

Месо и месни продукти (различни от птиче месо) – 8 нотификации: Listeria monocytogenes в пушен колбас карпачо от Холандия и в бекон от Италия; Salmonella spp. в телешки шницел от Испания; наличие на чужди тела (стъклени и пластмасови фрагменти) в сушен колбас от Холандия; Campylobacter в колбас фует от Испания; шигатоксин продуцираща Escherichia coli серотип О104 в замразена говежда кайма от Полша; недеклариран алерген (горчица) в месен продукт от Чехия и шигатоксин продуцираща Escherichia coli в замразено телешко месо от Холандия.

Други хранителни продукти/смесени – 8 нотификации: наличие на чужди тела (пластмасови частици) в сандвичи със сьомга от Холандия; чужди тела (метални чипове) в продукт от тофу от Германия;  наличие на хлорпирифос в царевични вафли с морска сол от Полша; наличие на пестициди в пикантна паста с чили от Тайланд; тетрахидроканабидиол (ТНС) и на неразрешената нова хранителна съставка канабидиол (CBD) в CBD масло от Швейцария; чужди тела (камъчета) в свободен от глутен хляб от Полша и наличие на Salmonella в продукт за мазане с вкус на шунка от Белгия.

 

Целият материал можете да прочетете ТУК