Д-Р БРАНИМИР КАНАКИДИС: Анализ на данните, получени от системата за бързо предупреждение за храни и фуражи (RASFF) за месец юни 2023г.
Общият брой нотификации за месец юни 2023 г. е 410. Сигналите в категория храни са най-много – 351, за фуражите – 31, а за материалите в контакт с храни – 26 (фиг.1).
Фиг. 1 Анализ на нотификациите по отношение на разпределението по групи: храни, фуражи и материали в контакт с храни.
ПРЕДУПРЕДИТЕЛНИ НОТИФИКАЦИИ – 87 нотификации, които се разпределят в следните категории:
Билки и подправки – 11 нотификации: наличие на етиленов оксид в микс от подправки от Индия (2) и от Ливан; хлорпирифос в семки от кориандър на прах от Индия и в листа от сминдух от Пакистан; наличие на 2-хлороетанол в микс от подправки, също от Пакистан; наличие на пирилизидинови алкалоиди в смлян кимион от Турция; пестицидни остатъци в кимион от Русия; Salmonella spp. в босилек от Унгария; хлорпирифос и пропиконазол в магданоз от Египет и наличие на бензо(а)пирен и полициклични ароматни въглеводороди в канела от Германия.
Зърнени и тестени изделия – 10 нотификации: наличие на хлорпирифос в пшеница от Унгария и от Словакия и в брашно, използвано за приготвянето на различни тестени изделия от Австрия; тропанови алкалоиди в свободни от глутен шоколадови сладки от Италия и в брашно от теф от Швеция; кадмий в ориз от Италия; неозначен на етикета алерген в сладкарски изделия от Словакия; повишено съдържание на атропин и скополамин в свободни от глутен, шоколадови сладки, направени с брашно от теф от Франция; афлатоксини в царевично брашно от Италия и наличие на чужди тела (метални фрагменти) в паста от Финландия.
Други хранителни продукти/смесени – 10 нотификации: наличие на недеклариран алерген (сулфит) в сушени кайсии от Турция и в жълти стафиди от Афганистан; неотразен на етикета алерген (целина) в юфка от Литва; неозначен алерген (ракообразни) на етикета на пържен ориз от Белгия; наличие на чуждо тяло в салата с яйца от Холандия; недекларирани алергени (бадеми и сусам) в продукти от тофу от Германия; сгрешен срок на годност на сос песто от Холандия; наличие на чуждо тяло (парче стъкло) в сос песто от Италия; Listeria monocytogenes в ястие с телешко месо и със сос от риба тон от Италия и високо съдържание на кадмий в какао на прах от Италия.
Плодове и зеленчуци – 8 нотификации: наличие на кадмий в авокадо от Перу; наличие на чуждо тяло (парче стъкло) в бадемово пюре от Франция; високо съдържание на йод и неправилно етикетиране на сушени морски водорасли от Южна Корея; охратоксин А в стафиди от Узбекистан; наличие на пестицидни остатъци в чили от Камбоджа; хлорпирифос, фенпропатрин и тиофанат-метил в стафиди с неизвестен произход; наличие на чуждо тяло (парче пластмаса) в спанак от Франция и хлорпирифос в ряпа от Белгия.
Материали в контакт с храни – 7 нотификации: миграция на първични ароматни амини от кухненски прибори от Китай и от лъжица за спагети, също от Китай; миграция на формалдехид от меламинови чаши и чинии от Китай; високо ниво на обща миграция от комплект меламинови кухненски прибори за деца от Франция; миграция на метали от чугунен чайник, също от Франция; миграция на алуминий и кобалт от керамични и чугунени чаши от Китай и миграция на никел от чайник, също от Китай.
Птиче месо и продукти от него – 6 нотификации: наличие на различни типове Salmonella включително и Salmonella enterica ser. Enteritidis в птиче месо от Полша; Salmonella spp. група О:9 (D1) в замразен пилешки кебап от Полша; Salmonella spp. в пилешки кебап от Полша; Salmonella spp. група CO в кебап с пилешко и говеждо месо от Полша; Salmonella в пилешки месни заготовки от Германия и Salmonella enterica ser. Paratyphi в замразена пилешка кайма от Холандия.
Мляко и млечни продукти – 5 нотификации: Listeria monocytogenes в сирене от сурово козе мляко от Франция, в сирене „Saint Nectaire“ от Франция и в козе сирене от Гърция; Salmonella в сирене, направено от пастьоризирано краве и козе мляко от Испания и сгрешен срок на годност на етикета на козе сирене от Белгия.
Готови ястия и закуски – 5 нотификации: неотразен на етикета алерген (соя) в зеленчукови пастети от Холандия; Salmonella spp. в ястие от Германия; наличие на чужди тела (метални фрагменти) в пържени зеленчуци, също от Холандия; чуждо тяло (парче стъкло) в терин (вид френско ястие, подобно на гювече със солени ястия или сладкиши, но с плътно затворен капак) със сардини от Франция и недеклариран алерген (мекотели) в оризови нудъли от Холандия.
Сладкарски изделия – 4 нотификации: наличие на неразрешени добавки ( Е 410 – гума локуст бийн, Е 415 – ксантанова гума, Е 417 – гума тара и Е 440 – пектин) в желирани сладкиши от Турция; съмнение за наличие на чуждо тяло (парче пластмаса) в сладкиши от Китай; недекларирани алергени (лупин и бадеми) в микс от торти от Италия и Salmonella spp. в халва от Турция.
Риба и рибни продукти – 4 нотификации: наличие на хистамин в консервирана аншоа от Испания (2); риск от ботулизъм след консумацията на рибен сос от Франция, поради неадекватна термична обработка и Salmonella enterica ser. Brunei в бели скариди от Виетнам.