Анализ на данните от системата за бързо предупреждение за храни и фуражи (RASFF)

Начало

Д-Р БРАНИМИР КАНАКИДИС: Анализ на данните, получени от системата за бързо предупреждение за храни и фуражи (RASFF) за месец септември 2023г.

Общият брой нотификации за месец септември 2023 г. е 369. Сигналите в категория храни са най-много – 328, за фуражите – 27, а за материалите в контакт с храни – 13 (фиг.1).

 

 

Фиг. 1 Анализ на нотификациите по отношение на разпределението по групи: храни, фуражи и материали в контакт с храни.

 

ПРЕДУПРЕДИТЕЛНИ НОТИФИКАЦИИ  106 нотификации, които се разпределят в следните категории:

Птиче месо и продукти от него – 19 нотификации: Salmonella в пилешки кебап от Полша (4) и в партиди пуешки месни заготовки с неизвестен произход; Salmonella enterica ser. Enteritidis в пилешки бутчета от Полша, в пилешки кебап от Полша, в пилешки крака от Румъния и в пилешко месо и продукти от Белгия; Salmonella spp. в пилешки шишчета от Полша и от Словения; Salmonella Серогрупа C в пилешки кебап от Австрия и от Германия; недеклариран алерген (целина) в пилешки хапки от Дания; Salmonella enterica ser. Enteritidis и Salmonella enterica ser. Infantis в пилешка кайма от Холандия; Listeria mnocytogenes в пилешки колбаси за скара от Швеция; недеклариран алерген (горчица) в пилешки бургер от Холандия; Salmonella Серогрупа D в пилешки кебап от Полша и наличие на Salmonella enterica ser. paratyphi в замразена кайма от Холандия.

Зърнени и тестени изделия – 15 нотификации: наличие на атропин и скополамин в сорго от Германия и от Италия и в брашно от теф от Германия; високи нива на тропанови алкалоиди в брашно от елда от Франция и в царевично брашно, също от Франция; недеклариран алерген (глутен) в свободна от глутен царевична паста от Румъния; Salmonella enterica ser, Molade в снакс от Германия; липса на етикетиране на сушени плодови блокчета от Гърция; недекларирани алергени в зърнени храни от Швеция; наличие на пестицидни остатъци в ориз от Бангладеш; Listeria monocytogenes в брашно от Холандия; афлатоксин В1 в суров червен ориз, също от Холандия; липса на предупреждаваща информация на етикета на тестени изделия от Испания; кадмий в ориз от Италия и недеклариран алерген (мляко) в протеинов микс от Холандия.

Плодове и зеленчуци – 13 нотификации: наличие на пестицидни остатъци в лозови листа от Египет (2) и в тамарило от Колумбия; наличие на хлорпирифос в сушен черен боб от Мадагаскар и в маслини от Мароко; наличие на забранената субстанция хептахлор в тиквички от Белгия; недеклариран алерген (фъстъци) в консерви с боб уасаби от Китай; Salmonella enterica ser. Abaetetuba в замразена папая от Холандия; Listeria monocytogenes в маслинови продукти от Германия; наличие на неразрешени консервирани продукти от Франция; етиленов оксид в замразен чесън от Китай и Испания; охратоксин А в стафиди от Турция; недеклариран алерген (целина) в плодови сокове от Холандия и наличие на недеклариран алерген (соя) в зеленчуци от Китай.

Билки и подправки – 9 нотификации: наличие на охратоксин А в корени от глухарче от Франция и в червен пипер от Турция; етиленов оксид в дафинови листа от Турция и в микс от подправки от Обединеното кралство; наличие на неразрешените оцветители Судан 1 и Судан 4 в лютив червен пипер от Турция; пирилизидинови алкалоиди в сушено орегано от Турция; чужди тела (камъни) в мента от Египет и Salmonella spp. в лимонова мащерка от Италия.

Месо и месни продукти (различни от птиче месо) – 8 нотификации: Listeria monocytogenes в сушени колбаси от Италия и в бекон от Полша; Salmonella enterica ser. Typhimurium в говеждо месо от Германия; наличие на чужди тела в колбаси с чесън от Франция; наличие на ветеринарномедицинските препарати фенилбутазон и оксифенилбутазон в конско месо от Ирландия; наличие на глутен в свободен от глутен кебап от Германия; Salmonella група В колбас от Полша и чужди тела (парчета твърда пластмаса) в месен продукт от Италия.

 

Целият материал можете да прочетете ТУК