Анализ на данните от системата за бързо предупреждение за храни и фуражи (RASFF)

Начало

Д-Р БРАНИМИР КАНАКИДИС: Анализ на данните, получени от системата за бързо предупреждение за храни и фуражи (RASFF) за месец март 2024г.

Общият брой нотификации за месец март 2024 г. е 500. Сигналите в категория храни са най-много – 458, за фуражите – 27, материалите в контакт с храни – 14. Има и 1 сигнал в категория животни. (фиг.1).

 

Фиг. 1 Анализ на нотификациите по отношение на разпределението по групи: храни, фуражи и материали в контакт с храни.

ПРЕДУПРЕДИТЕЛНИ НОТИФИКАЦИИ – 115 нотификации, които се разпределят в следните категории:

Плодове и зеленчуци – 20 нотификации: наличие на охратоксин А в стафиди от Турция (2); наличие на пестицидни остатъци в круши от Испания, в пролетен лук от Египет и в авокадо от Колумбия; неотразен на етикета алерген (серен диоксид) в консервиран артишок от Египет и в сушени гъби шиитаке от Китай; Salmonella spp. в лук на прах от Египет и в нарязани бадеми от Испания; перхлорат в сладки картофи от Китай; тебуконазол в нектарини от Чили; диметоат в замразени череши от Сърбия; линурон в целина от Холандия; форметанат в чушки от Йордания; наличие на пестицид в тиквички от Испания; глуфозинат в грозде от Южна Африка; наличие на норовируси в замразени сини боровинки от Германия; наличие на патулин в смуутита от Полша; чужди тела (парчета метална тел) в нарязан спанак от Холандия и възможно наличие на чужди тела (парчета стъкло) в червено зеле в стъклен буркан от Германия.

Зърнени и тестени изделия – 12 нотификации: недеклариран алерген (сусам) в багети от Холандия; наличие на неразрешената нова храна хексахидроканабинол (HHC) в сладки и желирани бонбони от Чехия; наличие на чужди тела в пасти от Франция; афлатоксин В1 в сушено просо от Китай; недеклариран алерген (ядки) във франжипан (вид маслено бадемов пълнеж) на прах от Холандия; наличие на чужди тела (пластмасови парчета) в сладки от Белгия; високи нива на акриламид в хрупкав, екструдиран хляб от Германия; наличие на чуждо тяло (парче керамика) в хляб от Белгия; наличие на деоксиниваленол (DON) в царевица от Южна Африка; чужди тела (парчета метал) в хляб от Холандия; недеклариран алерген (риба) в замразени черни кифли бриош от Холандия и наличие на чужди тела (парчета метал) в зърнени закуски от Германия.

Билки и подправки – 10 нотификации: наличие на пирилизидинови алкалоиди в кимион на прах от Германия, в кимион от Индия и в сушено орегано от Белгия; хлорпирифос в смлени семена от копър от Испания и в кимион на прах от Обединеното кралство; Salmonella в куркума от Испания; Salmonella enterica ser. Bongori в прясна мента от Кения; неотразен на етикета алерген (сулфити) в пръчки канела от Шри Ланка; наличие на пестицидите (хлорпирифос, ацетамиприд и тебуконазол) в зелени чушки от Китай и антраквинон в смлян кардамон от Белгия.

Ядки, продукти от ядки и семена – 9 нотификации: наличие на афлатоксини в бразилски ядки от Боливия, в шамфъстък от Германия и САЩ, в печен шамфъстък от Италия и Турция, в ядки с подправки с неизвестен произход и в оризово брашно от Камбоджа и Дания; наличие на Listeria monocytogenes в шамфъстък на прах от Турция; наличие на микотоксини и Listeria monocytogenes в шамфъстък на прах от Франция; високо съдържание на цианид в брашно от ленено семе от Белгия и наличие на афлатоксин В1 и охратоксин А в шамфъстък от Иран.

 

Целият материал можете да прочетете ТУК