Д-Р БРАНИМИР КАНАКИДИС: Анализ на данните, получени от системата за бързо предупреждение за храни и фуражи (RASFF) за месец април 2024г.
Общият брой нотификации за месец април 2024 г. е 525. Сигналите в категория храни са най-много – 472, за фуражите – 18, материалите в контакт с храни – 14. Има и 1 сигнал в категория животни. (фиг.1).
Фиг. 1 Анализ на нотификациите по отношение на разпределението по групи: храни, фуражи и материали в контакт с храни и животни.
ПРЕДУПРЕДИТЕЛНИ НОТИФИКАЦИИ – 130 нотификации, които се разпределят в следните категории:
Билки и подправки – 14 нотификации: Salmonella в лаврови листа на прах от Турция и в джинджифил на прах от Индия; наличие на хлорпирифос в кимион на прах от Индия и в куркума, също от Индия; наличие на неразрешените субстанции (хлорпирифос-етил, карбендазим, пропамокарб и пропиконазол) в сладка лайка от Испания; наличие на компоненти на минерални масла (MOAH) във ванилови зърна от Папуа Нова Гвинея; афлатоксини в смляно чили от Германия; хлорпирифос-метил в смляна канела от Виетнам; наличие на пирилизидинови алкалоиди в билки от Франция; недеклариран алерген (глутен) в градински чай на прах от Италия; наличие на чуждо тяло (парче стъкло) в градински кресон от Дания; наличие на полициклични ароматни въглеводороди в сушени дафинови листа от Индия; ортофенилфенол и антраквинон в сушен черен кардамон (Lanxangia tsaoko) от Китай и компоненти на минерални масла (MOAH) и пестицидни остатъци в Сечуански пипер от Китай.
Зърнени и тестени изделия – 12 нотификации: наличие на тропанови алкалоиди в теф с неизвестен произход и от Германия; наличие на чужди тела (метални частици) в овесени ядки от Германия; неразрешени субстанции хлорпирифос и диметоат в ажгон (Trachyspermum ammi) от Индия; откриване на сусамени солети в опаковка с обикновени солети от Франция; наличие на чужди тела (метални фрагменти) в сладки от Италия; откриване на чужди тела в листа орегано, които се използват за производството на тестени изделия от Турция; недекларирани алергени (ядки и соя) в кроасани от Белгия; наличие на чужди тела (метални частици) в полуготови сладкарски изделия от Италия; контаминиране с цианид на пшеничено брашно от Франция; хлорпирифос-метил и пиримфос-метил в ръж от Франция и наличие на афлатоксин В1 в пуканки от Франция.
Плодове и зеленчуци – 12 нотификации: наличие на пестицид в лайм от Бразилия; погрешно етикетиране на свободна от глутен салата от водорасли от Холандия; недеклариран алерген (серен диоксид) в кайсии от Турция; наличие на чуждо тяло в печени на ленти червени чушки от Турция; олово в растението китайски корен (Smilacis glabrae rhizoma) от Китай; наличие на афлатоксини и на охратоксин А в черници от Турция; наличие на етефон в замразени зелени чушки от Полша; наличие на норовирус и на вируса на хепатит А в замразени горски плодове от Италия; кадмий в авокадо с иензвестен произход; хлорпирифос в портокали от Египет и наличие на чуждо тяло с неизяснен животински произход в замразен спанак от Белгия.
Птиче месо и продукти от него – 10 нотификации: наличие на Salmonella spp. в пилешки кебап от Полша, в пилешки и пуешки кебап от Полша, в пилешко филе от България и в прясно птиче месо за кебап от Полша; Salmonella enterica ser. Infantis в пилешки месни заготовки от Испания и от Холандия; Salmonella в пилешки продукти от Полша и в пилешки колбаси от Франция; наличие на недиоксиноподобни полихлорбифенили в цели замразени пилета от Франция и наличие на Salmonella enterica ser. Typhimurium в пуешко месо от Полша.