Анализ на данните от системата за бързо предупреждение за храни и фуражи (RASFF)

Начало

Д-Р БРАНИМИР КАНАКИДИС: Анализ на данните, получени от системата за бързо предупреждение за храни и фуражи (RASFF) за месец юли 2024г.

Общият брой нотификации за месец юли 2024 г. е 468. Сигналите в категория храни са най-много – 429, за фуражите – 21, материалите в контакт с храни – 17. В категория животни има само 1 нотификация.(фиг.1).

 

Фиг. 1 Анализ на нотификациите по отношение на разпределението по групи: храни, фуражи и материали в контакт с храни и животни.

ПРЕДУПРЕДИТЕЛНИ НОТИФИКАЦИИ  108 нотификации, които се разпределят в следните категории:

Плодове и зеленчуци – 15 нотификации: наличие на охратоксин А в стафиди от Узбекистан, в черници от Турция и в сушени кайсии, също от Турция; наличие на хлорпирифос в праскови от Сърбия и в замразен ревен от Полша; наличие на чужди тела (дървени трески) в консервирана салата със зеленчуци от Полша; наличие на пестициден остатък в праскови от Испания; чужди тела (камъни) в замразени сини боровинки от Украйна; наличие на чужди тела (стъклени фрагменти) в салата от Полша; неотразен на етикета алерген (серен диоксид) на сушени гъби от Китай; форметанат в пресни малини от Португалия; фосмет в ябълки от Чили; кадмий в авокадо от Перу; наличие на глуфозинат в грейпфрути от Южна Африка и етефон в грозде от Египет.

Мляко и млечни продукти – 14 нотификации: наличие на шигатоксин продуцураща Escherichia coli в сирене от Франция (2); Listeria monocytogenes в сирене от Франция (2), в моцарела от Обединеното кралство (2), в сирене горгонзола от Италия и в козе сирене от Франция; недеклариран алерген (орехи) в сирене от Холандия; чуждо тяло (парче метал) в сладолед от Франция; наличие на чужди тела (парчета пластмаса) в моцарела от Швейцария; наличие на Yersinia enterocolitica в сирене от сурово козе мляко от Франция; възможно наличие на чужди тела (парчета от твърда пластмаса) в моцарела от Белгия и наличие на чужди тела (метални и гумени фрагменти) в сирене от Финландия.

Ядки, продукти от ядки и семена – 13 нотификации: наличие на опиумни алкалоиди (морфин и кодеин) в маково семе от Чехия (2); Salmonella spp. в смлени лешници от Германия, със суров материал от Италия и смлени семки от пъпеш от Гана; наличие на афлатоксини във фъстъци от Никарагуа и в паста от шамфъстък от Италия; наличие на Salmonella в тиквени семки от Китай и в салата с ядки от Естония; наличие на чужди тела (камъни) в микс от ядки от Испания; наличие на чужди тела в ядки в сироп от Турция; наличие на Salmonella enterica ser. Escanaba в тахан, също от Турция; недекларирани алергени (ядки, глутен (пшеница), целина и мляко) в ядки от Белгия и наличие на шигатоксин продуцираща Escherichia coli в тиквени семки от Полша.

Риба и рибни продукти – 12 нотификации: високо съдържание на живак в замразена риба меч от Испания (2), в замразена синя акула от Португалия и замразени стекове от риба меч от Испания; наличие на Listeria monocytogenes в пушена сьомгова пъстърва от Полша, в осолени филета от херинга в масло от Литва и в пушени филета от сом от Германия; наличие на чуждо тяло (парче стъкло) в хайвер от сьомга от Дания; наличие на хистамин във филета от скумрия в зехтин от Мароко; наличие на стафилококови ентеротоксини в панирани и замразени филета от риба хоки от Франция; Salmonella във вакуум-пакетирани филета от риба тон от Шри Ланка и наличие на Salmonella enterica ser. Ohio в замразени миди от Италия и Турция.

 

Целият материал можете да прочетете ТУК