Анализ на данните от системата за бързо предупреждение за храни и фуражи (RASFF)

Начало

Д-Р БРАНИМИР КАНАКИДИС: Анализ на данните, получени от системата за бързо предупреждение за храни и фуражи (RASFF) за месец септември 2024г.

Общият брой нотификации за месец септември 2024 г. е 354. Сигналите в категория храни са най-много –  313, за фуражите – 27 и материалите в контакт с храни – 13. (фиг.1).

 

Фиг. 1 Анализ на нотификациите по отношение на разпределението по групи: храни, фуражи и материали в контакт с храни и животни.

ПРЕДУПРЕДИТЕЛНИ НОТИФИКАЦИИ – 107 нотификации, които се разпределят в следните категории:

Плодове и зеленчуци – 16 нотификации: неотразен на етикета алерген (сулфит) на консервирани зеленчуци от Египет (2); наличие на хлорпирифос в стафиди от Италия и в плодове лайм от Бразилия; наличие на добавката серен диоксид в стафиди от Иран и в сушени гъби шийтаке от Китай; пиримфос-метил и форметанат в чушки от Албания; наличие на пестицидни остатъци в ямс (вид азиатско растение с ядливи грудки) от Китай; наличие на Salmonella enterica ser. Umbilo в зеленчуци от Италия; наличие на чуждо тяло (парче стъкло) в настъргани моркови от Холандия; фосмет в праскови от Гърция; наличие на охратоксин А в стафиди от Турция; форметанат в нектарини от Испания; недекларирани алергени (мляко и целина) в пикантна зелева салата от Холандия; наличие на микотоксини в кафяв боб от Гана и наличие на афлатоксини в сушени смокини от Гърция.

Птиче месо и продукти от него – 11 нотификации: наличие на Salmonella enterica ser. Typhimurium в пилешки обрезки от Франция (2), в пилешко месо от Франция, в замразено месо от пъдпъдъци от Испания, в пуешко месо от Полша и в пилешки продукти с неизвестен произход; Salmonella spp. в суров месен продукт (кебап) от Полша и в пилешка месна заготовка от Гърция; наличие на соя в пастет от черен дроб от Словения; наличие на чужди тела в пилешки котлети от Франция и наличие на Salmonella група CO в пилешки кебап от Полша.

Риба и рибни продукти – 8 нотификации: Listeria monocytogenes в пушена сьомга с неизвестен произход, във филета от скумрия от Ирландия и в рибен продукт от Латвия; сгрешен срок на годност на слайсове от дива пушена сьомга от Франция; високо съдържание на живак в замразена риба меч от Испания; наличие на хистамин в замразени стекове от риба тон от Чехия; наличие на левкомалахитово зелено в сом от Виетнам и високо съдържание на кадмий в калмари от Индия.

Ядки, продукти от ядки и семена – 8 нотификации: афлатоксини в брашно от кестени от Италия и във фъстъци от САЩ; погрешно етикетиране на карамелизирани ядки от Испания; високо съдържание на дихлорвос в бадеми, също от Испания; недеклариран алерген (синап) в ядки уасаби от Холандия; наличие на Salmonella enterica ser. Muenster в тахан от Ливан и наличие на чужди тела (стъклени фрагменти) в кашу от Виетнам.

 

Целият материал можете да прочетете ТУК