Д-Р БРАНИМИР КАНАКИДИС: Анализ на данните, получени от системата за бързо предупреждение за храни и фуражи (RASFF) за месец октомври 2024г.
Общият брой нотификации за месец октомври 2024 г. е 541. Сигналите в категория храни са най-много – 486, за фуражите – 42, материалите в контакт с храни – 12, a в категория животни - 1. (фиг.1).
Фиг. 1 Анализ на нотификациите по отношение на разпределението по групи: храни, фуражи и материали в контакт с храни и животни
ПРЕДУПРЕДИТЕЛНИ НОТИФИКАЦИИ – 144 нотификации, които се разпределят в следните категории:
Плодове и зеленчуци – 24 нотификации: наличие на хлорпирифос в стафиди от Афганистан (2) и в чушки от Узбекистан; високо съдържание на кадмий в авокадо от Колумбия, в люти чушки чили от Мароко и в замразен спанак от Белгия; фостиазат в корен от целина от Полша и в краставици от Турция; наличие на недекларирана сяра в плодове манго от Тайланд и Китай; наличие на компоненти на минерално масло (MOAH) в пържен чесън от Тайланд; Salmonella enterica ser. Livingstone в рукола от Италия; циперметрин и дифеноконазол в плод рамбутан от Индонезия; наличие на Salmonella в рукола от Италия; форметанат в чушки от Албания; ацефат и метаамидофос в тиква от Индия; тебуконазол в целина от Белгия; ацетамиприд в грозде от Турция; диметоат и ометоат в замразени череши от Гърция; хлорат в пюре от круши от Холандия; наличие на охратоксин А в меки смокини от Турция; наличие на Salmonella spp. в лук от Египет; наличие на пестицидни остатъци в стафиди от Чили и високо съдържание на серен диоксид в картофен снакс от Китай.
Зърнени и тестени изделия – 10 нотификации: високо съдържание на акриламид в бисквити за малки деца от Белгия и в бисквити от Румъния; наличие на глутен в свободни от глутен овесени ядки от Полша и в свободно от глутен брашно от елда от Холандия; алфатоксин В1 в червена киноа от Перу; кадмий в авена нуда (натурален зърнен продукт) от Германия; наличие на тропанови алкалоиди (татул) в царевично брашно от Франция; наличие на глицидол и 3-монохлор-1,2-пропандиол (3-MCPD) в замразен тестен продукт от Индия; хлорпирифос в киноа от Боливия и наличие на гъбата Ergot sclerotia в пшеница от Франция.
Билки и подправки – 10 нотификации: наличие на Salmonella spp. в смляна куркума от Индия и в замразен босилек от Индия; високо съдържание на пирилизидинови алкалоиди и хлорпирифос в кимион от Китай; пестициди в подправки от Бангладеш; наличие на пирилизидинови алкалоиди в кимион от Египет; наличие на бензо(а)пирен и полициклични ароматни въглеводороди в джинджифил на прах от Китай; наличие на неразрешената субстанция серен диоксид в сушена кора от канела от Виетнам; Salmonella в майорама от Египет; наличие на охратоксин А в смляно сандалово дърво от Камерун и високо съдържание на хлорпирифос в смляна канела от Индонезия.