Анализ на данните от системата за бързо предупреждение за храни и фуражи (RASFF)

Начало

Д-Р БРАНИМИР КАНАКИДИС: Анализ на данните, получени от системата за бързо предупреждение за храни и фуражи (RASFF) за месец ноември 2024г.

Общият брой нотификации за месец ноември 2024 г. е 430. Сигналите в категория храни са най-много –  387, за фуражите – 33 и материалите в контакт с храни – 10. (фиг.1).

 

Фиг. 1 Анализ на нотификациите по отношение на разпределението по групи: храни, фуражи и материали в контакт с храни и животни

ПРЕДУПРЕДИТЕЛНИ НОТИФИКАЦИИ – 95 нотификации, които се разпределят в следните категории:

Ядки, продукти от ядки и семена – 15 нотификации: наличие на афлатоксини във фъстъци от Египет (8) и от САЩ, в черни слънчогледови семки от Турция и в шамфъстък от САЩ; риск от наличие на чужди тела (парчета стъкло) в ядки кашу с неизвестен произход; хлорпирифос-метил в маково семе от Словакия; наличие на опиумни алкалоиди в маково семе от Турция; високо съдържание на хидроцианова киселина в кайсиеви ядки от Узбекистан и наличие на охратоксин А в шамфъстък от САЩ.

Плодове и зеленчуци – 11 нотификации: високо съдържание на арсен в ягодов сок от Германия; ацетамиприд в плодове нар от Турция; хранителен взрив със Salmonella enterica ser. Typhimurium, под съмнение, че е предизвикана от консумация на кълнове алфалфа от Швеция със суров материал от Италия; наличие на Salmonella enterica ser. Stanleyville в рукола от Италия; охратоксин А в сушени смокини от Гърция; наличие на норовирус в черни боровинки от Сърбия; тебуконазол в целина от Белгия; наличие на Salmonella enterica ser. Montevideo в суров материал за четири вида хумус от Белгия; Salmonella във фино настърган кокос от Индонезия; наличие на Listeria monocytogenes в три различни готови за консумация салати от Швеция и наличие на ацефат и метамидофос в папая от Бразилия.

Зърнени и тестени изделия – 9 нотификации: недеклариран алерген (сусамени семки) в сладки от Латвия; наличие на чужди тела (стъклени фрагменти) в мюсли от Полша; недеклариран алерген (лупина) в овесено брашно от Испания; наличие на тропанови алкалоиди в полента от Австрия; олово в зърнена бебешка храна от Германия; Salmonella в шоколадова торта от Белгия; наличие на афлатоксини в брашно от елда от Холандия; охратоксин А в ръжено брашно от Полша и наличие на чужди тела (метални частици) в сладки от Белгия.

Месо и месни продукти (различни от птиче месо) – 9 нотификации: наличие на Listeria monocytogenes в мини наденички от Франция, в бекон от Полша и в пушен бекон, също от Полша; наличие на Salmonella spp. в колбас Luganega в говежди и птичи кебап от Германия; възможно наличие на чужди тела (сини пластмасови фрагменти) в нарязана мортадела от Италия; високо съдържание на кадмий в конски бъбреци от Холандия; наличие на шигатоксин продуцираща Escherichia coli в говеждо месо от Белгия и наличие на ветеринарномедицинския препарат мелоксикам в кланичен труп на крава от Белгия и Холандия.

Сладкарски изделия – 7 нотификации: наличие на мусцимол в различни хранителни продукти от Холандия и в желирани сладкиши, също от Холандия; наличие на чужди тела в сладки от Швеция; риск от задушаване след консумация и неразрешено наличие на добавката Е 407 – карагенан в желирани сладкиши от Китай; интоксикация след консумация на желирани бонбони, които съдържат тетрахидроканабинол (THC) и канабидиол (CBD) от САЩ; неразрешено наличие на пазара на желирани бонбони, които съдържат тетрахидроканабинол (THC) и канабидиол (CBD) от Франция и наличие на желирани бонбони с неразрешената съставка Е 440 – пектин от Япония.

 

Целият материал можете да прочетете ТУК