Д-Р БРАНИМИР КАНАКИДИС: Анализ на данните, получени от системата за бързо предупреждение за храни и фуражи (RASFF) за месец януари 2025г.
Общият брой нотификации за месец януари 2025 г. е 361. Сигналите в категория храни са най-много – 331, за фуражите – 19 и материалите в контакт с храни – 11 и при категория животни - 0. (фиг.1)
Фиг. 1 Анализ на нотификациите по отношение на разпределението по групи: храни, фуражи и материали в контакт с храни и животни
ПРЕДУПРЕДИТЕЛНИ НОТИФИКАЦИИ – 103 нотификации, които се разпределят в следните категории:
Плодове и зеленчуци – 14 нотификации: наличие на недеклариран алерген (серен диоксид) в консервирана ряпа от Китай и в сушени кайсии от Афганистан; наличие на афлатоксини в сушени смокини от Испания и във фурми от Пакистан; наличие на пестицидни остатъци в чушки чили от Сенегал и в зелен фасул „Мунг“ от Бразилия; наличие на пестицидите (пропоксур, тетраметрин и перметрин) в сушени гъби от България; пиропроксифен и динокаб в стафиди от Турция; наличие на чужди тела (парчета пластмаса) в замразен спанак от Белгия; чуждо тяло (парче стъкло) в буркан с лактоферментирали зеленчуци от Полша; откриване на вируса на хепатит А в сини боровинки от Полша; наличие на чуждо тяло (стъклен фрагмент) в бял боб „Bianchi di Spagna” от Италия; протиоконазол в савойско зеле от Белгия и наличие на метамидофос и ацефат във фасул „Мунг“ от Бразилия.
Зърнени и тестени изделия – 14 нотификации: високо съдържание на охратоксин А в приготвена пшеница от Италия и в царевица от Унгария; недекларирани алергени в диетичен шоколад без захар от Швеция; кадмий и олово в овесени ядки от Полша; наличие на гъбата Ergot sclerotia в пшеница от Франция; микотоксини в соево брашно от Сърбия; наличие на афлатоксин В1 в киноа от Перу; наличие на 3-монохлор-1, 2-пропандиол (3-MCPD) и глицидилови естери на мастни киселини в бисквити с крем от Иран; хлорпирифос в твърда пшеница от Йордания; подвеждащо етикетиране на сладки от Иран; недеклариран алерген (глутен) в елда от Литва; недекларирани алергени (глутен и мляко) в хлебчета със стафиди от Холандия; наличие на недеклариран алерген (мляко) в брауни от Италия и наличие на Salmonella в брашно от елда от Словения.
Билки и подправки – 14 нотификации: високо съдържание на охратоксин А в смляно чили от Китай, в смляна подправка „Аджи панка“ (вид перуански червен пипер) от Перу, в подправки на прах от Чехия и в червен пипер на прах от Испания; наличие на пирилизидинови алкалоиди в майорана от Египет, в мащерка от Испания и в сушени листа от гинко билоба от Китай; наличие на пестицидни остатъци в звезден анасон от Китай; неразрешен оцветител метил жълто в куркума на прах от Индия; недеклариран алерген (синап) в къри на прах от Белгия; недеклариран алерген (фъстъци) в смлян чесън от Португалия; високо съдържание на бифенил и на полициклични ароматни въглеводороди в чипотле (изсушен на дим зрял лют пипер „Халпеньо“) от Мексико; антраквинон в черен пипер от Шри Ланка и наличие на хлорпирифос в листа лайм от Индонезия.
Ядки, продукти от ядки и семена – 9 нотификации: наличие на афлатоксини в бланширани фъстъци от Египет, във фъстъци от Египет и във фъстъчен крем от Италия; недеклариран алерген (фъстъци) в брашно от кашу от Италия; високо съдържание на хидроцианова киселина и цианогенни гликозиди в горчиви бадеми от Турция; Salmonella spp. в смлени семки от пъпеш от Гана; наличие на Salmonella enterica ser. Kisarawe в кълнове от Италия и наличие на афлатоксини и хидроцианова киселина в бадеми от Испания.