Д-Р БРАНИМИР КАНАКИДИС: Анализ на данните, получени от системата за бързо предупреждение за храни и фуражи (RASFF) за месец февруари 2025г.
Общият брой нотификации за месец февруари 2025 г. е 365. Сигналите в категория храни са най-много – 338, за фуражите – 17 и материалите в контакт с храни – 9 и при категория животни - 1. (фиг.1).
Фиг. 1 Анализ на нотификациите по отношение на разпределението по групи: храни, фуражи и материали в контакт с храни и животни
ПРЕДУПРЕДИТЕЛНИ НОТИФИКАЦИИ – 100 нотификации, които се разпределят в следните категории:
Плодове и зеленчуци – 18 нотификации: наличие на пестицидни остатъци в чушки чили от Сенегал (5) и в консервирани лозови листа от Армения, от Обединените Арабски Емирства и от Турция; високо съдържание на кадмий в сушени гъби от Китай; наличие на охратоксин А в сушени смокини от Турция; фосмет в круши от Турция; наличие на чуждо тяло (парче метал) в царевица от Унгария; неразрешена нова храна ядки бетел (Areca catechu) от Франция; наличие на олово в консервирани ананаси от Виетнам; наличие на чуждо тяло (парче метал) във фурми без костилки от Тунис; недеклариран алерген (фъстъци) на допълнителен етикет върху мариновани маслини от Иран и наличие на афлатоксин В1 в соев протеинов продукт от Сърбия.
Сладкарски изделия – 8 нотификации: наличие на чужди тела (парчета метал) в сладки от Мароко; наличие на неразрешените добавки: Е 407 – карагенан, Е 410 – гума локуст бийн и Е 415 – ксантанова гума в сладкарски изделия от Тайван; недеклариран алерген (сусам) в дубайски шоколад от Турция; високо съдържание на делта-9-тетрахидроканабинол (delta-9-THC) в сиропи и желирани бонбони от Чехия; недекларирани алергени на испански език на етикета на шоколад с вкус на ягоди от Тайван; високо съдържание на тетрахидроканабинол (THC) в сладкиши от САЩ; недеклариран алерген (мляко) в оризови вафли с шоколад от Тайван и наличие на неразрешените субстанции канабидиол (CBD) и делта-9-тетрахидроканабинол (delta-9-THC) в желирани бонбони от Холандия.
Билки и подправки – 8 нотификации: наличие на хлорпирифос в смляна куркума от Белгия и в цели луковици карамфил от Индонезия, които са пакетирани в Италия; хлорпирифос и пиридабен в лимонена трева от Тайланд; наличие на Bacillus cereus в нарязан босилек от Германия; високо съдържание на пиролизидинови алкалоиди в листа естрагон от Полша; неотразен на етикета алерген (мляко) на микс от подправки от Холандия; недеклариран алерген (глутен) в микс от подправки от Турция и наличие на чужди тела (парчета стъкло) в чай от Германия.
Птиче месо и продукти от него – 8 нотификации: наличие на Salmonella spp. в пуешки кебап от Полша, в пилешки и пуешки кебап от Полша и в замразен птичи кебап, също от Полша; Salmonella в смляно птиче месо от Белгия и в птичи месни заготовки от Белгия; наличие на Salmonella enterica ser. Enteritidis в цели пилета от Франция; Salmonella enterica ser. Typhimurium в замразено смляно пуешко месо от Полша и хранителен взрив, по подозрение, че е предизвикан от Salmonella enterica ser. Enteritidis в замразено пилешко месо от бут от Полша.
Какао, какаови изделия, кафе и чай – 7 нотификации: наличие на полициклични ароматни въглеводороди и на бензо(а)пирен в чай мача от Китай; Enterobacteriaceae в дубайски шоколад от Обединените Арабски Емирства; наличие на охратоксин А, полициклични ароматни въглеводороди и на компоненти от минерални масла (MOAH) в какао на прах от Полша и Холандия; високо съдържание на пирилизидинови алкалоиди в цветове от лайка от Египет; недеклариран алерген (сусам) в дубайски шоколад от Турция; наличие на Salmonella в тъмен шоколад от Испания и наличие на етиленов оксид в лайка от Обединеното кралство.