Д-Р БРАНИМИР КАНАКИДИС: Анализ на данните, получени от системата за бързо предупреждение за храни и фуражи (RASFF) за месец март 2025г.
Общият брой нотификации за месец март 2025 г. е 467. Сигналите в категория храни са най-много – 421, за фуражите – 34, за материалите в контакт с храни – 12 и при категория животни - 0. (фиг.1).
Фиг. 1 Анализ на нотификациите по отношение на разпределението по групи: храни, фуражи и материали в контакт с храни и животни
ПРЕДУПРЕДИТЕЛНИ НОТИФИКАЦИИ – 98 нотификации, които се разпределят в следните категории:
Птиче месо и продукти от него – 18 нотификации: наличие на Salmonella enterica ser. Enteritidis в замразено пилешко месо от Германия и от Полша, в пилешко месо от Полша и в прясно цяло пиле от Полша; Salmonella spp. в замразено и мариновано с къри нарязано пиле от Белгия и Полша, в замразен пилешки кебап от Полша, в замразени пилешки задни четвъртини от Полша, в леко осолени пилешки филета от Естония и в пилешки месни заготовки от Германия, със суров материал от Холандия; наличие на недеклариран алерген (яйца) в сготвени и нарязани пилешки гърди от Италия и в предварително изпържени и замразени пилешки шницели от Германия; Salmonella enterica ser. Infantis в замразен пилешки кебап от Чехия и в замразено и мариновано пилешко месо от Полша; недостатъчно варене на пилешко месо от Белгия; Salmonella enterica ser. Haifa в замразен пилешки кебап от Полша; наличие на Salmonella група О:7 в пилешки крила с вкус на барбекю от Полша; наличие на недопържени панирани пилешки хапки от Франция и наличие на Salmonella enterica ser. Colindale в пилешка кайма от Полша.
Ядки, продукти от ядки и семена – 13 нотификации: наличие на Salmonella в слънчогледови семки от България и Швеция и от Холандия в семена от черна чия от Уганда, в печен шамфъстък от Италия; наличие на афлатоксини в десерт от Турция, в белени фъстъци от Аржентина и във фъстъци от Китай; Salmonella spp. в белен сусам от Индия; недекларирани алергени (ядки и сусам) в паста от маково семе от Турция; Salmonella enterica ser. Havana в семена от алфалфа от Италия; наличие на Bacillus cereus в бадемово масло от България и наличие на Salmonella enterica ser. Tennessee в паста от шамфъстък от Испания и високо съдържание на кадмий в слънчогледова паста от Франция.
Плодове и зеленчуци – 10 нотификации: наличие на недеклариран алерген (серен диоксид) в сушени кайсии от Афганистан и в консервиран чесън от Иран; наличие на няколко пестициди в мини чили от Малайзия; наличие на охратоксин А в сушени смокини от Турция; недеклариран алерген (мляко) в продукт за мазане с песто от Холандия; недеклариран алерген (соя) в морковен снакс от Холандия; наличие на чужди тела (пластмасови фрагменти) в замразен спаначен крем от Германия; хлорпирифос в корейски круши от Китай; ацетамиприд в прясно чили от Турция и наличие на Bacillus cereus в кълнове от репички от Германия, със суров материал от Италия.
Зърнени и тестени изделия – 10 нотификации: наличие на охратоксин А в ръж от Литва, в ръжено брашно от Германия, в пшеница от Франция и в препечен хляб от Германия; високо съдържание на кадмий в пълнозърнесто брашно за кроасани от Франция; наличие на ерготоксини в хлебчета от спелта от Франция; наличие на чужди тела в бисквити от Швейцария; недеклариран алерген (бадеми) в мюсли с шоколад от Германия; Salmonella в препечено соево брашно от Холандия и наличие на недеклариран алерген (сусам) в тестени изделия от Дания.