Фуражни добавки, продукти и субстанции във фуражи

Начало

Д-Р В. МОНЕВА: НАУЧНИ СТАНОВИЩА НА ЕОБХ: Безопасност и ефикасност на фуражни добавки, състоящи се от етерични масла за употреба във фуражи за кучета и котки

В отговор на отправено искане от Европейската комисия, Европейският орган по безопасност на храните (ЕОБХ) е предоставил научни становища относно безопасността и ефикасността на две етерични масла, когато се употребяват като сензорни добавки (ароматизиращи вещества) във фуражи за кучета и котки. Едното етерично масло е получено от наземните части на Anethum graveolens L. (копър), а второто от смола на Ferula assa-foetida L. (масло от асафетида).

            Към настоящия момент добавките са разрешени като фуражни добавки, в съответствие с вписването им в Европейския регистър на фуражните добавки съгласно Регламент (ЕО) № 1831/2003[1] (2 б натурални продукти ботанически дефинирани), но не са оценявани като фуражни добавки в Европейския съюз (ЕС). Няма специално разрешение на ЕС за който и да е от продуктите, получени от Anethum graveolens L и F. assa-foetida L, когато се употребяват като ароматизанти в храни.

  1. Оценка

            1.1. Произход и метод на извличане на добавките

1.1.1. Масло от копър

            Добавката се получава от надземните части на Anethum graveolens L. Копърът е едногодишно тревисто растение, принадлежащо към семейство Apiaceae. Растението се характеризира със ситно разделени листа и малки бели до жълти цветове, оформени като чадърчета. Произхожда от Мала Азия и Средиземноморския регион и сега расте по целия свят. Връхните части на растението могат да се изсушават и използват като билка, а плодовете (подвеждащо наричани семена) се използват като подправка. Растението има дълга история на употреба в медицината, предимно за лечение на храносмилателни разстройства. Копърът е източник на етерични масла, получени, или само от плодовете (масло от семена на копър), или от листата и стъблата, а понякога включително и от плодовете (масло от копър).

Изходният материал за производството на масло от копър са стъблата и листата на растението, събрани преди узряването на семената. Летливите съставки се извличат чрез парна дестилация. Накратко, през растителния материал се пропуска пара. Парата извежда летливите съставки нагоре и те кондензират. След това етеричното масло се отделя от водата чрез декантиране.

  • Масло от асафетида

Маслото от асафетида се получава от смола от Ferula assa-foetida L.

Ferula assa-foetida L. е многогодишно тревисто растение, принадлежащо към семейство Apiaceae. Произхожда от южните части на Иран, Афганистан и Индия, които са и районите, в които се среща. Различни части от растението се консумират като храна (напр. коренище/корени, листа и млади издънки, както и зелевидната глава на растящото растение, но само след сваряване или накисване във вода, за да се намали характерната му миризма и вкус). Растението се събира като източник на асафетида – млечен ексудат от нарязаните листа на коренището. По традиция, се отстраняват стъблата от коренището на 4-5 годишни растения непосредствено преди цъфтежа и се правят разрези на голямото коренище, които позволяват събирането на ексудата. Повърхността на коренището изсъхва и се правят нови разрези; този процес може да се повтаря в продължение на няколко месеца. След това ексудатът или смолата се изсушават. Изсушената смола (асафетида) се използва широко в храната като ароматизант и отдавна е ценена заради лечебните си свойства. Например, медицината Аюрведа използва асафетида за лечение на храносмилателни разстройства.

Добавката се извлича от изсушената смола чрез парна дестилация. Летливите съставки кондензират и се отделят от водната фаза чрез декантиране.

            1.2. Характеристика на добавките

            1.2.1. Маслото от копър е течност с характерен аромат на трева. Идентифицира се с CAS № 8006-75-5[2], EINECS № 289-790-8[3], от Асоциацията на производителите на екстракти от ароматизиращи вещества (FEMA) 2383 и СоЕ[4] № 42.

            Въз основа на наличните данни за характеризиране, маслото от копър се счита за напълно дефинирана смес.

            1.2.2. Маслото от асафетида е течност с характерен аромат. Идентифицира се с CAS № 9000-04-8, EINECS № 289-863-4, от Асоциацията на производителите на екстракти от ароматизиращи вещества (FEMA) 2,108 и СоЕ № 196.

Въз основа на наличните данни за характеризиране, маслото от асафетида се счита за напълно дефинирана смес.

 

Целият материал можете да прочетете ТУК

 

[1] Регламент (ЕО) № 1831/2003 на Европейския парламент и на Съвета от 22 септември 2003 година относно добавки за използване при храненето на животните OB L 268, 18.10.2003г. специално българско издание: глава 03 том 049 стр. 155 - 170
[2] CAS № - номер съгласно химическия регистър на Службата за химични индекси (Chemical abstract service)
[3] EINECS - Европейски инвентаризационен списък на съществуващите търговски химични вещества
[4] CoE number –номер на Съвета на Европа