Д-Р В. МОНЕВА: НАУЧНО СТАНОВИЩЕ НА ЕОБХ: Безопасност и ефикасност на фуражни добавки, получени от Piper nigrum L
След отправено искане от Европейската комисия, Панелът за добавки и продукти или субстанции, използвани при храненето на животни (Панел FEEDAP) на Европейския орган по безопасност на храните (ЕОБХ) е изготвил научно становище относно безопасността и ефикасността на фуражни добавки, получени от Piper nigrum L.: масло от черен пипер и олеорезин[1] от черен пипер за употреба при всички видове животни и свръхкритичен екстракт за употреба при кучета и котки.
Направена е оценка поотделно на само три от първоначално предложените 18 добавки: -масло от черен пипер, свръхкритичен екстракт от черен пипер и олеорезин от черен пипер от Piper nigrum L за употреба при всички видове животни. Добавките се употребяват като фуражни добавки за всички видове животни (категория: сензорни добавки; функционална група: ароматизиращи вещества).
По време на оценката на свръхкритичния екстракт от черен пипер, заявителят е изискал промяна, ограничаваща видовете целеви животни и разрешението се отнася само за кучета и котки.
Към настоящия момент двете добавки (масло от черен пипер и олеорезин от черен пипер) от Piper nigrum L, които са предмет на оценката, са разрешени за употреба и са вписани в Регистъра на фуражните добавки на Европейския съюз (EС) в съответствие с Регламент (ЕО) № 1831/2003[2] (2б естествени продукти – ботанически дефинирани). Те не са оценявани като фуражни добавки в ЕС. Две различни добавки се определят като „масло от черен пипер“ - получено чрез дестилация на пара или чрез свръхкритична екстракция с въглероден диоксид (СО2 ).
- Оценка
Трите добавки, получени от плодове на Piper nigrum L чрез различни производствени методи, са:
- масло от черен пипер;
- свръхкритичен екстракт от черен пипер;
- олеорезин от черен пипер.
Трите добавки са предназначени за употреба като сензорни добавки във фураж и във водата за пиене за всички видове животни (масло от черен пипер и олеорезин от черен пипер) и за котки и кучета (свръхкритичен екстракт от черен пипер).
- Произход
Piper nigrum L е многогодишна катерлива лоза, принадлежаща към семейство Piperaceae. Произхожда от Малабарското крайбрежие на Индия, но сега се отглежда с търговска цел в много страни в Югоизточна Азия и в Китай, Етиопия и Бразилия. Сушените плодове, обикновено наричани зърна черен пипер, са източник на най-разпространените и често използвани подправки. Зелените зърна черен пипер се получават от неузрелите плодове, зърната черен пипер са необработени, изсушени зрели плодове, а зърната бял пипер – зрели плодове с отстранен тънък, тъмен, външен слой. Черният пипер има дълга история на употреба в традиционната медицина, особено при храносмилателни заболявания.
Целият материал можете да прочетете ТУК