Д-Р ВИКТОРИЯ МОНЕВА: ИНФОРМАЦИЯ: Антихранителни фактори във фуражи и тяхното въздействие върху здравето и продуктивността на селскостопанските животни
Антихранителните фактори[1] (АХФ), наричани още антинутриенти, антинутритивни фактори, вторични вещества или растителни вторични метаболити, са съставки, които присъстват във фуражи от растителен произход в първичния си вид, или чрез метаболитните си продукти. Самите растения произвеждат и използват антихранителни фактори за взаимодействие между тях самите и с околната среда, за да се предпазят от вредители, като гъбни патогени, бактерии, птици и насекоми, които ги нападат. Някои от защитните функции на растенията – горчив вкус, непривлекателни цветове, лоша миризма, токсини, се дължат на присъствие на АХФ. Те пречат на оползотворяването на фуражите, влияят върху здравето и продуктивността на животните и може да предизвикат много неблагоприятни ефекти. Препоръчително е, във фуражите да присъстват ниски нива на антихранителни фактори, а някои от тях дори са забранени [1].
- Идентифициране на антихранителни фактори във фуражи за животни
Най-често срещаните АХФ във фуражи са: сапонини, танини, протеазни инхибитори, алкалоиди, непротеинови аминокиселини (мимозин), лектини (фитохемаглутинини), трипсинови инхибитори, фитинова киселина, оксалати, амилазни инхибитори, цианогенни гликозиди, афлатоксини и госипол [1].